Stora rubriker om Äggröran

Lokaltidningarna ägnar Äggröran stor uppmärksamhet tisdagen 2 april. ”Skön stämning på Äggröran”, ”Ungdomlig musik inledde traditionsenligt festen i Runsten”, ”Tidsresor med varumärke och Linnébesök” är rubrikerna i Ölandsbladet, som ägnar Äggröran nästan ett helt uppslag.

Barometern har en stor bild på förstasidan med rubriken ”Färgstarkt påskfirande på Äggröran” och fortsätter i en 4-spaltig artikel på insidan med rubriken ”Äggröran viktig för byn”.

Östran har rubriken ”Äggröra med mersmak” över ett helt uppslag. Här får även Påskyran i Kastlösa på påskdagen välförtjänt uppmärksamhet.

Mycket bilder och genomgående positiva kommentarer i alla tre tidningarna. Äggröran var också första nyhet i Radio Kalmars nyheter på Annandag Påsks förmiddag, en nyhet som rullade i KLT:s bussar under hela dagen.

Nog sätter Äggröran Runsten på kartan!

5000 kom till femte Äggröran

Det började med tung blötsnö under natten och några sömnlösa äggledare. Det slutade i solsken och med cirka 5000 besökare som trotsade vinterväglaget som uppstått under natten och kom från när och fjärran till den femte Äggröran i Runsten, som bjöd på sol och snösmältning. En stadig ström vandrade längs den kilometerlånga festivalgatan och köerna ringlade långa till de mest populära aktiviteterna.

Nya Chicken Maniacs och De Nykläckta inledde traditionsenligt med sin egenproducerade musikstund i kyrkan, som var fylld av släkt, vänner och andra trogna beundrare. 18 ”nykläckta” från årskurs F-6 sjöng med stor entusiasm under ”hönsmamman” Marguerite Mandells trygga ledning och Björn Erlandssons komp.

Chicken Maniacs hade i år förökat sig till sju jättemusikaliska ungdomar: Jennie Johansson, Alma Zander, Någa och Naomi Lukka, Magda Herdinius, Julie Erlingsson och Anton Arvefalk. De bjöd på både a capella och stämsång, gitarr- och pianospel och som publik kan man bara se fram mot vad de har att bjuda på nästa gång!

Äggrörans jubileumsbuffé, serverad och tillagad av elever från Ölands gymnasium, lockade fullt hus i Rungården. Vackert dukade bord, en innehållsrik och välsmakande påskbuffé och – sist men inte minst – underhållning av álavie, fyra välsjungande tjejer från Stage4you. Deras sång- och gitarrspel passade utmärkt i den här miljön. Överskottet från dagen blev 11 000 kronor, som eleverna nu skänker till organisationen Action Aid. Bra jobbat!

Fullt hus var det också när geologen Jan Mikalesson på sitt underhållande sätt beskrev Ölands tillkomst och Marknadsrådets Anna Barkewall förklarade bakgrunden till Ölands nya varumärke.

Clownen Mike älskas av barnen och fyllde gympahallen till sista plats. Mellan föreställningarna var det hela tiden kö till den populära klätterväggen. Kö var det också till ansiktsmålningen – många fick vänta länge, men var ändå nöjda och blev bjudna på godis under tiden.

I Ägghallen var det en fin utställning av alster från barn i Runstens skola och förskola, vilket smyckade lokalen på ett välkomnande sätt. Många blev positivt överraskade av att ägglekarna var gratis och även om plastäggen studsade hit och dit (Ägg6:an är ju egentligen tänkt att vara utomhus) så hade alla kul.

I år var festivalområdet utökat söderut och sträckte sig till Runstens Rep. och Smides nya lokaler. Många tog chansen att bese det nya bygget och vi ska vara glada att vi fick igenom hastighetsbegränsningen till 30 längs vägen med tanke på hur många som vimlade i vägrenen!

En nyhet för året var en tipsrunda för både barn och vuxna, som ledde runt hela festivalområdet. Vinnare i vuxenklassen blev Emma Svensson från Tumba, som hade alla rätt och vann en campingweekend för fyra personer på Böda Sand. I barnklassen vann Axel Kemppe från Växjö första pris: ett presentkort till Ölands Djurpark. Fyra ytterligare vinnare i vuxenklassen och nio i barnklassen får fina priser och alla har meddelats.

Avslutningskonserten i kyrkan gick helt i Ölands tecken med Årets ölänning 2012, Lasse Trofats, tillsammans med sin orkester och gästerna Hannah Arkdal, Biggan Olsson och Lisa Kalrsson, alla med öländska rötter. Kärt och populärt hos den öländska publiken.

Slutsatsen av jubileums-Äggröran 2013: både arrangörer, marknadsförsäljare och besökare var mycket nöjda med årets upplaga!

Femte Äggröran – så här bli den!

Här är programmet i stora drag. Det exakta programmet lägger vi ut så snart alla tider och detaljer är klara.

Kl 10 En Galen Musikstund, Runstensungdomarna Nya Chicken Maniacs och De Nykläcktas egenproducerade föreställning, inleder traditionsenligt i kyrkan.

Festivalgatan har öppet 11 – 16. 52 utställare finns längs gatan, vilket är nytt rekord! I Församlingshemmet är det konstutställning med lokala konstnärer och i Hantverkshuset, vävutställning.  Öppen gård med fårvallning hos Runstens Gård och loppis i ”vägkorsningen” vid kyrkan.

Öppen verkstad blir det i Runstens Rep. & Smides nybyggda lokaler, där det blir maskin- och produktvisning och servering av kaffe med påskbakelse. På samma plats visar Runstens El solpaneler. JoWill´s vid Runanplan öppnar sin diversehandel med allt från nya och begagnade barnkläder till möbler och gamla bilar. Svenska Agro demonstrera minireningsverk för vatten och längs festivalgatan visas lantbruks- och entreprenadmaskiner. I Kvarnföreningens bygghytta kan man följa tillverkningen av kvarnvingar.

Kl 13 presenteras Ölands nya varumärke. Vi är stolta över att Ölands nybildade Marknadsråd, med Anna Barkewall som ordförande, valt Äggröran som platsen där man för första gången visar upp Ölands nya varumärke för allmänheten. Och det görs av ingen mindre än populäre geologen Jan Mikaelsson, vilket innebär en garanti för en fartfylld och interaktiv stund! Dessutom blir det en Ölandstävling med jättefina priser! Kl 13 i Rep. & Smides tidigare verkstad mitt emot kyrkan, en tid man inte får missa!

”Linné på östra Öland”, Göran Wågesjös bildspelskåseri, kan vi lyssna på i skolan. Guidning i kyrkan försöker Gun-Britt Nyborg hinna med innan kvällens artister måste ta över lokalen.

För alla med barnasinne blir det som vanligt fullt upp. Clownen Mike trollar kl 12 och 14 i skolans gympasal. Sumobrottning, klättervägg, måla påsktupp, minizoo, ansiktsmålning, ponnyridning, ägg- och bollekar med mera hittar man på olika platser längs festivalgatan.

Femte Äggröran kräver förstås något extra. Och det blir det i Rungården, där elever från Ölands Gymnasium och Stage4you i Torsås ordnar jubileumsbuffé med underhållning. En delikat påskbuffé med bl a lax, lamm och kyckling! Sånggruppen álavie underhåller och barnen kan få en ansiktsmålning. Pris: vuxna 120:-, barn upp till 13 år 80:-. Dryck och kaffe ingår.

Överskottet skänker eleverna till Action Aid, en internationell organisation som bekämpar fattigdom genom att framför allt fokusera på kvinnors och flickors rättigheter. Många goda skäl att besöka Rungården!

Som du säkert vet har Rungården ett begränsat antal platser. Som Runstensbo har du möjlighet att boka bord i förväg hos Ronjah Wikberg, gruppens projektledare, tel 0762-40 66 06. Boka senast Långfredagen!

Mat för alla hungriga finns också längs festivalgatan: kroppkakor, öländsk löksoppa, nyponsoppa med glass, potatisbullar, crêpes, hamburgare, varmkorv, grillad lammkorv, omelett, kaffe med dopp.

Kl 16.30 Avslutningskonsert i kyrkan: Årets Ölänning 2012, Lasse Trofast, tar med sig sin orkester och utökar med gästerna Hannah Arkdal, Frida Karlsson och Birger ”Biggan” Olson.

Biljetterna kostar 200:- och kan köpas hos Din Frisör i Runsten, Borgholms bibliotek, Fyren i Färjestaden, Kalles blomsterhandel i Mörbylånga och på www.olandsturist.se. Eventuellt överblivna biljetter säljs vid entrén.

Glad pressträff om Påskön

Fredag 1 mars hade Ölands Turistbyrå bjudit in till pressträff om Påskön: Runstens, Löttorps och Kastlösas gemensamma satsning för att locka fler besökare till Öland i påsk.

Att Äggröran sedan starten skaffat sig ett grundmurat gott rykte bevisas av att Marknadsrådet på Öland valt Äggröran som platsen där man vill lansera Ölands nya varumärke för allmänheten. Om detta berättade Anna Barkewall, ordförande i Marknadsrådet och VD på Böda Sand.

Geologen Jan Mikaelsson kommer att förklara och tillsammans med publiken bygga det nya varumärket. En spektakulär föreställning utlovas! På plats finns också Anna Barkewall samt representanter från Borgholms respektive Mörbylånga kommun.

Mycket kul kommer att hända på Öland under påsken. Varje by har hittat sin nisch:

Löttorp vänder sig till norra Ölands många påsklovslediga stugägare och arrangerar minst en aktivitet om dagen mellan 27 mars och 2 april.

I Runsten har vi på påskafton vår populära Äggröra, som blivit en riktig familjefest.

Och på påskdagen ställer Kastlösa till med Påskyra och fyller hela byn med aktiviteter.

Tillsammans blir detta till en spännande påskhelg från norr till söder på Öland! Ambitionen är att Påskön ska bli ett utflyktsmål för helglediga i hela sydöstra Sverige – både för dem som tar en dagstripp och de som vill stanna lite längre.