5000 kom till femte Äggröran

Det började med tung blötsnö under natten och några sömnlösa äggledare. Det slutade i solsken och med cirka 5000 besökare som trotsade vinterväglaget som uppstått under natten och kom från när och fjärran till den femte Äggröran i Runsten, som bjöd på sol och snösmältning. En stadig ström vandrade längs den kilometerlånga festivalgatan och köerna ringlade långa till de mest populära aktiviteterna.

Nya Chicken Maniacs och De Nykläckta inledde traditionsenligt med sin egenproducerade musikstund i kyrkan, som var fylld av släkt, vänner och andra trogna beundrare. 18 ”nykläckta” från årskurs F-6 sjöng med stor entusiasm under ”hönsmamman” Marguerite Mandells trygga ledning och Björn Erlandssons komp.

Chicken Maniacs hade i år förökat sig till sju jättemusikaliska ungdomar: Jennie Johansson, Alma Zander, Någa och Naomi Lukka, Magda Herdinius, Julie Erlingsson och Anton Arvefalk. De bjöd på både a capella och stämsång, gitarr- och pianospel och som publik kan man bara se fram mot vad de har att bjuda på nästa gång!

Äggrörans jubileumsbuffé, serverad och tillagad av elever från Ölands gymnasium, lockade fullt hus i Rungården. Vackert dukade bord, en innehållsrik och välsmakande påskbuffé och – sist men inte minst – underhållning av álavie, fyra välsjungande tjejer från Stage4you. Deras sång- och gitarrspel passade utmärkt i den här miljön. Överskottet från dagen blev 11 000 kronor, som eleverna nu skänker till organisationen Action Aid. Bra jobbat!

Fullt hus var det också när geologen Jan Mikalesson på sitt underhållande sätt beskrev Ölands tillkomst och Marknadsrådets Anna Barkewall förklarade bakgrunden till Ölands nya varumärke.

Clownen Mike älskas av barnen och fyllde gympahallen till sista plats. Mellan föreställningarna var det hela tiden kö till den populära klätterväggen. Kö var det också till ansiktsmålningen – många fick vänta länge, men var ändå nöjda och blev bjudna på godis under tiden.

I Ägghallen var det en fin utställning av alster från barn i Runstens skola och förskola, vilket smyckade lokalen på ett välkomnande sätt. Många blev positivt överraskade av att ägglekarna var gratis och även om plastäggen studsade hit och dit (Ägg6:an är ju egentligen tänkt att vara utomhus) så hade alla kul.

I år var festivalområdet utökat söderut och sträckte sig till Runstens Rep. och Smides nya lokaler. Många tog chansen att bese det nya bygget och vi ska vara glada att vi fick igenom hastighetsbegränsningen till 30 längs vägen med tanke på hur många som vimlade i vägrenen!

En nyhet för året var en tipsrunda för både barn och vuxna, som ledde runt hela festivalområdet. Vinnare i vuxenklassen blev Emma Svensson från Tumba, som hade alla rätt och vann en campingweekend för fyra personer på Böda Sand. I barnklassen vann Axel Kemppe från Växjö första pris: ett presentkort till Ölands Djurpark. Fyra ytterligare vinnare i vuxenklassen och nio i barnklassen får fina priser och alla har meddelats.

Avslutningskonserten i kyrkan gick helt i Ölands tecken med Årets ölänning 2012, Lasse Trofats, tillsammans med sin orkester och gästerna Hannah Arkdal, Biggan Olsson och Lisa Kalrsson, alla med öländska rötter. Kärt och populärt hos den öländska publiken.

Slutsatsen av jubileums-Äggröran 2013: både arrangörer, marknadsförsäljare och besökare var mycket nöjda med årets upplaga!