Staffan Thulin 1945-2022

staffan-thulin_02Staffan växte upp på Nöbble Gård i Rockneby utanför Kalmar. Efter studenten vid Kalmar läroverk ägnade han en stor del av sitt liv åt det skrivna ordet och bilden.

 Staffan, som var en sann kreatör, valde reklambranschen och blev så småningom en av delägarna till den framgångsrika annonsbyrån Ägget i Göteborg. Måleriet, konsten och ordleken kom att ta en allt större plats och hans nyfikenhet ledde till ett ständigt sökande.

Förutom Göteborg hade Öland alltid en stor plats i Staffans hjärta, så stor att han 2004 valde att bosätta sig året runt i Spjutterum. Villan, som varit hans mormors, blev nu både bostad, ateljé och massage-mottagning.

Staffans engagemang för Runsten sinade aldrig. Han var från början med i den projektgrupp, som drog igång flera framgångsrika Leader-projekt i Runsten, varav Äggröran kom att bli det mest kända och som vann Ull-baggen som Sveriges bästa Leader-projekt 2009. Staffan gjorde bland annat logotypen till Äggröran, men också till Påskön och flera föreningar i Runsten.

Så här beskrev han själv sitt konstnärskap:

”Extern och intern kommunikation har varit mitt djupa engagemang i min resa från uppväxt till växande vuxen. Ordet blev yrkesmässigt mitt personliga uttryck, helst och oftast i nära samspel med någon som hade bilden som sitt uttryck. Gradvis framstod ordet och bilden som en helhet, min helhet.

I takt med ökad erfarenhet stärktes modet. Sakteliga, pockande och oemotståndligt, väcktes lusten att undervisa unga människor – att visa undret – i den yttre och inre kommunikationen. Jag som inspiratör, inte som ägare av sanningen. Att ytterligare utforska den inre och yttre formen, som idé och rent konkret handgripligt har 10 år som massör lärt mig. Min självbild fick en allt skarpare kontur.

Konst: ja – fast varken mer eller mindre än den som kan baka goda bullar, backa med tvåaxlat släp eller gjuta grunden till ett trevåningshus.

Lustfyllt: ja. Jag målar inte för att du ska bli bedårad. Men blir du bedårad, då blir jag hänförd. Kul ska dé vá.”

Staffan Thulin

Bakgrund

Grafiks utbildning, kalligrafi Konstindustriskolan, Göteborg

Lasyrmåleri Gerlesborg

Färg- och bildlära Rudolf Steinerhögskolan, Järna

Verksam

1972-1997 egen företagare i Göteborg inom området kommunikation i ord och bild, marknadsföring och design.

Utställningar

1998                    Separatutställning Galleri Grinden, Stockholm

1998-2003         Separatutställningar Nääs Slott, Lerum, Göteborg

2003-2010         Separat- och samlingsutställningar Galleri Stallet, Borgholms Stadsmuseum

2005-2011         Konstnatten, Skördefesten, Öland

2009                    Samlingsutställning Lilla Galleriet, Vickleby, Öland

2009-2017         Samlingsutställning påskfestivalen Äggröran, Runsten, Öland

2010-2012         Miniatyrutställning Galleri Svalan, Stacketorp, Öland

2011                    Separatutställning Stora Hallen, Himmelsberga, Öland

2011-2012         Samlingsutställning Stenhallen, Borgholm, Öland

2013                    Samlingsutställning Gärdslösa Prästgård, Öland

2015                    Miniatyrutställning Galleri Svalan, Borgholm, Öland

2020                    Samlingsutställning Maskinhallen, Dyestad, Öland

Sommaren 2023 arrangerade hans vänner och båda döttrar en minnesutställning i Galleri Maskinhallen i Dyestad. Utställningen fick fina lovord, bland annat i Ölandsbladet, där Anders Marell recenserade. Läs recensionen här.