Publikrekord för Äggröran!

 Carl von Linné på återbesök i Runsten efter 270 år. Göran Wågesjö berättar om besöket och visar naturbilder.


Carl von Linné på återbesök i Runsten efter 270 år. Göran Wågesjö berättar om besöket och visar naturbilder.

Cirka 7 500 besökare, en ökning med 20 procent sedan förra året, konstaterade nöjda men trötta Äggledare på påskaftonens kväll. Bästa tänkbara förutsättningar med en sen påsk, perfekt väder och ett fullspäckat program med aktiviteter för alla åldrar orsakade en ny publikinvasion till Runsten.

Under hela dagen vandrade en strid ström av besökare längs  festivalgatan. Dagen inleddes och avslutades med konserter i Runstens kyrka: Chicken Maniacs och De Nykläckta respektive CajsaStina Åkerström – båda inför en absolut fullsatt kyrka.

Karnevalstågets vandringspris togs i år hem av Lopperstad på temat ”Räv söker höna”. Förutom små söta kycklingar, stolta tuppar, en flock vimsiga hönor och en bondmora syntes en idog jägare jagandes en listig räv, som fick fjädrarna att yra om hönsbakarna.

Det individuella priset gick till den lilla påskgumme-prinsessan Celina Nilsson, 4-årig sommarölänning.

Pressen testar Thuressons Ägg6:a

Det har varit pressvisning av en av Äggrörans nyheter för året: Thuressons Ägg6:a, ett lekfullt nöjesfält i Runstensformat. Ölandsbladet och Kalmar läns tidning var där och Vi Unga ställde upp med en hel hög duktiga lekledare.

– Thuressons Ägg6:a låter oss bete oss som yra höns och fullfjädrade, galna ägglekare, säger Staffan Thulin, som tillsammans med Lasse Edler funderat ut de olika momenten i Ägg6:an.

Spelplanen i de olika grenarna är 140 cm stora masonitägg och spelpjäserna är plastägg i naturlig storlek och i olika färg, bl a några svarta rötägg och några bländande guldägg.

Konsten är att få äggen att bete sig som man vill på de olika spelplanerna och det är oftast slumpen och inte skickligheten som avgör! Barn och vuxna har lika stora chanser att lyckas – eller misslyckas.

Här kan man utmana familj och vänner på 6-kamp. I mitten på nöjesfältet finns ett sekretariat, där man får ett protokoll så man kan föra poäng. Vid varje station finns barn och ungdomar från Vi Unga redo att förklara och hjälpa till.

Vid pressvisningen var den församlade öländska världspressen, Ölandsbladet och Klt, inte sena att utmana vandra. Det blev en hård fajt mellan Ragnhild Oxhagen och Anders Marell, som dock Anders tog hem. Det avslöjades senare att Anders tränat hårt i labyrintspel och därför förmodligen hade ett visst försprång – även om det var några år sedan senaste träningspasset.

I Ägg6:an ingår Äggskålen, Äggpacket, Ägghålen, Ägg-golfen, Ägglabyrinten och Äggfallet. Dessutom finns Ägghjulet och Stora Ägglabyrinten, som fristånde spel.

Välkommen att testa på påskafton – det lär bli ett uppskattat inslag på årets Äggröra!

En festival med mycket teater och musik

Mycket teater och musik för både barn och vuxna bjuds på årets Äggröra! Häjkån Bäjkån kommer, liksom John Leo Carter och showgruppen HIPS. I kyrkan konsertera FRUHM sedan Chicken Maniacs och De Nykläckta inlett dagen. Och så blir det trädgårdsteater!

Barnens favorit Häjkån Bäjkån, dvs Tomas Forssell, uppträder i skolans gymnastiksal kl 11.15 samt 13.00 och det är fri entré!

Häjkån Bäjkån är välkänd och älskad efter över 700 barnradioprogram, bland annat i den riksbekanta julkalendern ”Bäjkån och Bällman”.  Häjkån Bäjkån i barnradion blev ett populärt forum med såväl musik-program, teaterbaserad barnradio och undersökande journalistik för barn. Tomas Forssell fick 1998 Prix Nordica för bästa nordiska barnradioprogram med programmet ”Bäjkån i djurparken”.

I ett par trädgårdar längs festivalgatan blir det teater med Runstens Musikteatersällskap, som ger två nyskrivna kortpjäser om kända Runstensprofiler: Ölandskungen AP Danielsson samt spelmannen Karl-David Nilsson.

Medverkande är Olof och Yvonne Lolk samt Karl Eric Jacobsson respektive Tomas Sjögren och Kenneth Folkemark. Det är Runstens egen pjäsförfattare Kalle Jacobsson, som gjort det igen!

Omtyckta sång- och musikgruppen FRUHM återkommer på allmän begäran. I år blir det folkmusik från bl a Irland, Ryssland och Sverige, men även madrigaler och vårvisor.

FRUHM består av Patrik Arthursson (tenor och fiol), Patric Oscarsson (bas och trumma), Anna-Lena Seydlitz (alt, gitarr och trumma), Håkan Haraldsson (kontrabas) och Helén Olsson (sopran och dragspel). Anna-Lena är född och uppvuxen i S:a Bäck i Runsten och hette då Johansson.

Bokstäverna i FRUHM representerar de olika byar medlemmarna bor/bott i: F – Färjestaden och St. Frö, R – Runsten, U är för Utsocknes (!), H för Hulterstad och M för Mörbylånga.

Rungården blir i år musikcafé, och här uppträder showgruppen HIPS samt sångaren John Leo Carter.

HIPS består av Hannah Arkdal (född Rydberg), Ida Fransson och Petter Snive. Hannah är född och uppvuxen i Vanserum, Runsten.

Alla tre är musikalutbildade, Hannah bl a från Performing Arts School i Göteborg, där Petter och Ida f n går på balettakademien. De bjuder på en fartfylld show med sång och dans till välkända låtar, från Supremes och ABBA till dagens hits.

John Leo Carter, är den irländske sångaren och gitarristen som flyttade till Sättra och startade Yellow Box, där musiker och konstnärer ifrån många olika länder har möts och samarbetat. Han är som singer-songwriter väl etablerad.

Även längs festivalgatan blir det musik på olika håll. Bl a kommer Borgholms Dragspelsklubb och underhåller. Och som vanligt inramas dagen av två konserter i kyrkan: Chicken Maniacs och De Nykläckta kl 10 och CajsaStina Åkerström kl 16.30.

Chicken Maniacs består i år av Ellen Andersson, Jessica Svenneheim, Mikaela Åstrand, Lina Svensson, Johan Torstensson samt  Alfred och Oskar Fransson.  De Nykläckta är som vanligt elever från Runstens skola.

Äggröran 2011 närmar sig!

På påskafton 23 april bjuder Runsten åter på en festival fylld av aktiviteter för alla åldrar.

Dagen inleds traditionsenligt med att Chicken Maniacs och De Nykläckta bjuder på ”En galen musikstund” i kyrkan kl 10. Kl 16.30 blir det stor avslutningskonsert med CajsaStina Åkerström ackompanjerad av Nils-Petter Ankarblom, piano, och Backa Hans Eriksson, bas.

Däremellan blir det en dag fylld av både nyheter och favoriter i repris. Här är ett urval av allt som sker längs festivalgatan mellan kl 11 och 16.

OBS detta är inte det slutliga programmet – fler roliga saker tillkommer och ändringar kan förekomma!

 

Några av årets nyheter:

* Häjkån Bäjkån spelar barnteater i skolans gymnastiksal. Klättervägg, ”Minuten”- lekar, dart och mycket annat kul.

* Thuressons ägg6:a – ett lekfullt litet nöjesfält i Runstensformat! 6 galna ägglekar av aldrig tidigare skådat slag där man kan utmana varandra!

* Rungården blir musikcafé med uppträdande av showgruppen HIPS och sångaren John Leo Carter.

* Trädgårdsteater! Runstens Musik- och teatersällskap ger minipjäser om några kända profiler från socknen: Ölandskungen A P Danielsson och spelmannen Kalle-David.

* Visning av nya brandstationen liksom Kvarnföreningens bygghytta i gamla brandstationen.

* Utvidgat karnevalståg med chans för alla att vara med! Ansiktsmålning och klädutlåning på plats.

* Utställning av amerikanare.

 

Några favoriter i repris:

* Runstens gård har i samarbete med LRF Öppen gård med bl a fårvallning.

* Sång- och musikgruppen FRUHM uppträder i kyrkan, som också har guidade visningar.

* Loppis på flera ställen längs festivalgatan, den största på ny plats vid vägkorsningen mitt emot  församlingshemmet.

* Konstutställning i Församlingshemmet och vävutställning i Hantverkshuset.

* Boll- och ägglekar med RMIF, tuppmålning, ponnyridning m m

* ”Linné på östra Öland” och ”Fjärilsdans i Hasses trädgård”  – bildspelskåserier i skolan.

* Marknadstorg med lokalt hantverk och matprodukter.

* Spektakulära och lärorika brandtekniska demonstrationer.

 

Massor med god mat, bl a lammkorv, crêpes, pannkakor, pyttipanna med ägg, stekt strömming, varm korv, kaffe, smörgåsar och kanske t o m kroppkakor finns längs festivalgatan.

Traktortransporter går längs vägen, i år med fasta hållplatser.

Huvudsponsorer för Äggröran 2011 är Thuressons och Sparbanksstiftelsen. Till det kommer en fantastisk uppslutning av företagare/lantbrukare i Runsten!

Vill du hjälpa till med Äggöran? Tältresning, utsmyckning, funktionärer vid olika aktiviteter – många hjälpande händer behövs! Kontakta projektledaren Leif Rydberg, tel 070- 214 87 11.

Karnevalståget blir ännu större i år!

Alla Ölands byar har nu bjudits in för att utmana Runstens olika byalag i kampen om Äggrörans vandringspris för bästa lag eller grupp. Det är hembygdsföreningarna på ön som fått uppgiften att uppmuntra alla att delta. Nu gäller det alltså för Runstens byar att anstränga sig lite extra. Tänk om det fina vandringspriset skulle hamna någon annanstans…