En festival med mycket teater och musik

Mycket teater och musik för både barn och vuxna bjuds på årets Äggröra! Häjkån Bäjkån kommer, liksom John Leo Carter och showgruppen HIPS. I kyrkan konsertera FRUHM sedan Chicken Maniacs och De Nykläckta inlett dagen. Och så blir det trädgårdsteater!

Barnens favorit Häjkån Bäjkån, dvs Tomas Forssell, uppträder i skolans gymnastiksal kl 11.15 samt 13.00 och det är fri entré!

Häjkån Bäjkån är välkänd och älskad efter över 700 barnradioprogram, bland annat i den riksbekanta julkalendern ”Bäjkån och Bällman”.  Häjkån Bäjkån i barnradion blev ett populärt forum med såväl musik-program, teaterbaserad barnradio och undersökande journalistik för barn. Tomas Forssell fick 1998 Prix Nordica för bästa nordiska barnradioprogram med programmet ”Bäjkån i djurparken”.

I ett par trädgårdar längs festivalgatan blir det teater med Runstens Musikteatersällskap, som ger två nyskrivna kortpjäser om kända Runstensprofiler: Ölandskungen AP Danielsson samt spelmannen Karl-David Nilsson.

Medverkande är Olof och Yvonne Lolk samt Karl Eric Jacobsson respektive Tomas Sjögren och Kenneth Folkemark. Det är Runstens egen pjäsförfattare Kalle Jacobsson, som gjort det igen!

Omtyckta sång- och musikgruppen FRUHM återkommer på allmän begäran. I år blir det folkmusik från bl a Irland, Ryssland och Sverige, men även madrigaler och vårvisor.

FRUHM består av Patrik Arthursson (tenor och fiol), Patric Oscarsson (bas och trumma), Anna-Lena Seydlitz (alt, gitarr och trumma), Håkan Haraldsson (kontrabas) och Helén Olsson (sopran och dragspel). Anna-Lena är född och uppvuxen i S:a Bäck i Runsten och hette då Johansson.

Bokstäverna i FRUHM representerar de olika byar medlemmarna bor/bott i: F – Färjestaden och St. Frö, R – Runsten, U är för Utsocknes (!), H för Hulterstad och M för Mörbylånga.

Rungården blir i år musikcafé, och här uppträder showgruppen HIPS samt sångaren John Leo Carter.

HIPS består av Hannah Arkdal (född Rydberg), Ida Fransson och Petter Snive. Hannah är född och uppvuxen i Vanserum, Runsten.

Alla tre är musikalutbildade, Hannah bl a från Performing Arts School i Göteborg, där Petter och Ida f n går på balettakademien. De bjuder på en fartfylld show med sång och dans till välkända låtar, från Supremes och ABBA till dagens hits.

John Leo Carter, är den irländske sångaren och gitarristen som flyttade till Sättra och startade Yellow Box, där musiker och konstnärer ifrån många olika länder har möts och samarbetat. Han är som singer-songwriter väl etablerad.

Även längs festivalgatan blir det musik på olika håll. Bl a kommer Borgholms Dragspelsklubb och underhåller. Och som vanligt inramas dagen av två konserter i kyrkan: Chicken Maniacs och De Nykläckta kl 10 och CajsaStina Åkerström kl 16.30.

Chicken Maniacs består i år av Ellen Andersson, Jessica Svenneheim, Mikaela Åstrand, Lina Svensson, Johan Torstensson samt  Alfred och Oskar Fransson.  De Nykläckta är som vanligt elever från Runstens skola.

Runsten Öland

Runstens Intresseförening