Runsten med omnejd spirar!

Det händer flera roliga saker i Runstens med omnejd under Öland Spirar-helgen 11-12 maj. Det handlar inte bara om blommor och blader – här har vi försökt samla det som händer i vårt närområde.

På lördag går också Kyrkstafetten med bl a Runstenslaget ”The running stones”, väl värda att heja fram.

 

Runsten: 

Vårljus och Trädgårdsglädje i Dyestad

Hos Olof och Ulla Tränk, Dyestads kyrkväg 34, kan man njuta av både konst och växter. Olof visar öländskt landskapsmåleri från vinter till sommar och gryning till skymning. Ullas trädgård innehåller bl a rosengård, stora odlingslådor för grönsaker, lusthus och trädgårdsskjul. Här finns också växtförsäljning med perenner, pelargonsticklingar och annat smått och gott.

-Gården är Olofs och mitt livsprojekt, säger Ulla. Vi flyttade hit ett gammalt hus i skiftesverk och har byggt vidare i gammal stil med nytt och återvunnet material.

Öppet torsdag – söndag 10-17.

 

Öppen fårgård 

På Runstens gård kan man titta på får och lamm och vara med om fårvallning. Gårdsbutiken är öppen med försäljning av lamm- och nötkött, lammskinn m m. Fika och korvgrillning av egna nöt- och lammkorvar.

Öppet lördag 11-17, söndag 11-15, fårvallning kl 12 och 14 båda dagarna.

 

Långlöt:

Ölands Museum Himmelsberga

Stort kaffekalas med hembakad fikabuffé och gräddtårta i Kaffestugan. Utställning: ”Blomsterbroderier – alster från muséets textila samlingar”. Fri entré till Kaffestugan alla helger i maj.

Försäljning av vildtulpanlökar; provsmakning av skogslök; Ölands biodlarförening informerar och säljer honung.

”Hur du lockar humlor och bin till din trädgård.” Humlevandring med Göran Holmström lördag kl 11. Avgift 20 kr.

”Lär dig läsa en gammal trädgård.” Trädgårdshistorisk vandring med Ann-Charlotte Magnusson lördag kl 15. Avgift 20 kr.

Öppet torsdag – söndag 11-17.30.

 

Ismanstorps borg

Borgvandring söndag kl 10-12.

”En kunglig jaktpark, en glömd trädgård och en borg.” Ölandsguiden Ann-Charlotte Magnusson leder vandringen. Samling på Borgparkeringen ca 500 m från borgen. Avgift: 100 kr /vuxen.

Kaffestugan öppen lördag-söndag 12-17.

 

Gärdslösa:

Gärdslösa prästgård

Utställningen ”Blommor och blad på broderade bonader”. Försäljning av plantor. Trädgårds- och naturböcker i antikvariatet. Servering.

”Stagnelius och naturen”, föreläsning lördag kl 13.

”Stagnelius och Silverbäcken”, föreläsning söndag kl 13.

Öppet lördag-söndag 12-18.

 

Gärdslösa kyrka

”I vårens ljusa tid”. Musikgudstjänst med Runstens kyrkokör och solister under Ann-Marie Karlssons ledning. Medverkar gör också Annette och Jörgen Larsson, flöjt och trumpet.

Söndag 12 maj kl 18.

 

Norra Möckleby:

Öppna trädgårdar

Anja Giermanns trädgård, Bläsinge. Nyanlagd damm, kryddgård, lusthus och sitt platser för avkoppling. Utställningen Upp! med målningar i akryl och försäljning av debutboken Bland vallmo och väsen.

Jeanette Björkman, Ateljé Himlavid, Bläsinge. Konstutställning bland blommor och höns. Tavlor i olja och akvarell, naturtrogna motiv i milda färger.

Berglunds kreativa, Bläsinge. Ull och betong i trädgård/butik. Kaffe, våfflor och plantor.

Suzanne Jansson, Farmors Spegel, 1 km söder om kyrkan, skylt längs med landsvägen. -Njut eller förfäras över en trädgård som min framor började med för cirka 70 år sedan och som numer innehåller litet växthus/lusthus, växtpaviljong med tydliga inslag av textil, berättar Suzanne.

Samtliga trädgårdar öppna lördag – söndag 11-16. 

 

Jordtorpsåsen, Algutsrum:

”Asatro – gnejsgranit  – istidsmo”. En vandringsfri geologisk tisdresa med ölandsguiden Göran Wågesjö. Ta med något att sitta på! Föranmälan 070- 35 07 209. Pris: 90 kr.

Lördag och söndag kl 16.

Runsten Öland

Runstens Intresseförening