Påskfestival, musik och teater kan bli nya projekt
När Karl-Eric Jacobsson på stormötet den 18 september 2008 presenterade sin påskfestivalsidé blev gensvaret stort direkt! Tanken är att ha en årlig festival på påskafton, baserad på två av Runstens stora produkter – ägg och lamm. Och namnet var ju givet: Den Stora Äggröran!
Festivalområdet är tänkt att vara Rungården och Runvallen och det hela ska genomföras genom bred samverkan mellan våra föreningar och byar, näringsidkare, konstnärer, skola och förskola. Syftet är att skapa intresse för Runsten och vad byn – liksom övriga Öland – har att erbjuda av matprodukter, konst, hantverk m m och samtidigt öka intresset för Runsten som inflyttningsort.
Detta är också ett sätt att tidigarelägga starten på turistsäsongen – på Öland i allmänhet och Runsten i synnerhet. En skördefest med vårförtecken med andra ord!
Och visst är idén bra: många sommarölänningar kommer för första gången på säsongen just till påsk. Dessvärre är ju vädret inte alltid så inbjudande och vad ska man egentligen hitta på när man har städat ut råttlorten… Så kul är det inte att sitta och huttra i en fuktig sommarstuga – nej, då är det perfekt att det händer något spännande och roligt på Öland!
Om projektet beviljas bidrag har Kalle Jacobsson ambitionen att genomföra den första festivalen som ett pilotprojekt under påskafton 2009 för att göra erfarenheter för kommande år, då festivalen förhoppningsvis kan utvidgas. Kalles tanke är att nu bilda en central projektgrupp och en mängd undergrupper, som självständigt tar fram idéer och förslag till program inom sina respektive ansvarsområden. Dessa kan t ex vara mat, musik, konst, teater, sportaktiviteter, underhållning osv. – Men öländskt ska det vara, säger Kalle, det är ett krav!
Många anmälde sitt intresse redan på stormötet, men fler krafter är välkomna! Skicka en rad till Kalle på karleric.jacobsson@telia.com.
Plats på scenen
Två projektansökningar fokuserar på teater – egentligen inte så konstigt eftersom det finns en lång tradition av att spela amatörteater i Runsten. Christina Edler och AnnaSara Nilsson vill nu koppla ihop teater med musik och har ambitionen att under hösten bilda ”Sällskapet Runstens Amatörmusikteater”.
– Vår idé är att ta tillvara den tradition, de talanger och det material som redan finns, bredda verksamheten och skapa förutsättningar för återkommande föreställningar, förklarar AnnaSara.
I många år har det uppförts teater eller spex i olika sammanhang i Runsten. Pjäsförfattarna har ofta funnits i byn och uppförandet har skett med lokala förmågor vad gäller allt från regi till marknadsföring. Att intresset för ”att stå på en scen” fortfarande är stort märktes inte minst vid 2007 års föreställning av Bröllopet i Vanserum. 25 personer mellan 10-80 år, alla från Runsten, stod på scenen… nåja, scen är väl för mycket sagt, spelplatsen var ett gärde i Vanserum. Extra kul var det stora inslaget av ungdomar, som också hade några av de bärande rollerna.
– Ett sång- och musikintresse finns också i byn, säger Christina Edler, men vi har ännu inte kombinerat det med teater. Nu vill vi samla intresset i ett musikteatersällskap. Tanken är att sedan ”hyra in” kompetens, som utbildar sällskapets medlemmar. Målet är förstås att av egen kraft kunna genomföra regelbundna föreställningar.
– Nu söker vi bidrag för att kunna anordna ett antal studiedagar under 2009 för sällskapets medlemmar. Vi hoppas få möjlighet att hyra in expertis inom t ex dramaturgi, regi, scenisk framställning, röstträning, musik och dans, scenografi, ljussättning osv. Sällskapet vänder sig alltså inte enbart till den som vill agera på scenen, utan lika mycket till den som vill arbeta med allt runt omkring en föreställning!
Vill du veta mer om musikteatersällskapet är du välkommen att kontakta Christina på christina@edler.se eller AnnaSara på annasaranilsson@telia.com.
Kyrkogårdsteater
”Det man kan göra i Kalmar kan vi göra i Runsten också”, tänkte Göran Wågesjö efter att i somras varit på kyrkogårdsteater på Södra Kyrkogården i Kalmar. Där spelade elever från Jenny Nyström-gymnasiets drama-linje upp små scener vid kända och okända kalmarbos gravplatser inför en stor och intresserad publik.
Också vid Runstens kyrka finns många intressanta personligheter begravda och i kyrkan har flera färgstarka präster verkat. Göran söker nu projektstöd för att under vintern källforska om olika personer med knytning till platsen. Tanken är att materialet sedan ska utgöra grunden för en dramatisering, så att även Runsten ska kunna framföra kyrkogårdsteater – t ex i samarbete med det nybildade musikteatersällskapet.
Har du intressant material som du tror skulle kunna användas i sammanhanget eller är allmänt intresserad får du gärna kontakta Göran på goran.wg@hotmail.com.
Svar i december
Om det blir några pengar till projekten eller inte avgörs först vid den s k LAG-gruppens sammanträde den 27 november och därefter fattar länsstyrelsen det slutliga beslutet någon vecka senare. (LAG står för Local Action Group och där finns representanter från det offentliga, privata och ideella.)
Nästa slutdatum för att lämna in nya projektansökningar till Leader är 14 januari 2009.