I år kom både påskharen och kycklingen på besök med godis till barnens stora förtjusning.

9:e Äggröran närmar sig!

Förberedelserna i byn har pågått i månader.  Totalt är det över 100 personer som på ett eller annat vis bidrar till att göra Äggröran till den folkfest den är, nu för nionde året i rad. Här kan du läsa en sammanfattning av programmet. Det kommer att läggas ut i sin helhet när alla detaljer är klara.

Festivalen pågår kl 11 – 16 och festivalområdet sträcker sig från Spjutterum i väster längs landsvägen till Runstens kyrka och vidare i sjögatan till Runstens Gård i öster, cirka 1,5 km. Transporter med veterantraktorer kommer att gå längs vägen, som är avstängd för övrig trafik.

Tre olika parkeringar (20:-/bil) finns i år för att undvika trafikstockning: för respektive norr-, söder- och västerifrån kommande trafik. Det går inte att parkera längs landsvägen.

Ölandsrevyn

Ölandsrevyn

En av nyheterna i år är att ÖlandsRevyn gör en specialföreställning för Äggröran i Rungåden: ”ÄGGstra revy”! – Vi kommer att både köra gamla nummer och nykläckta, förklarar Jonas Rydeberg, som tillsammans med Birger Wadsten, Anita Dehlin, Janne Kerbosch och Nicklas Elgán sparkar loss på scenen.

Flamman & Lågan

Flamman & Lågan

Mer teater: vid Brandstationen ger de alldeles äkta brandmännen Flamman& Lågan sin nya brandteater-föreställning för alla barn.

Ytterligare nyheter: i Thuressons garage visas en liten minnesutställning över den nyligen bortgångne konstnären Tage E. Nilsson samtidigt som byns konstnärer ställer ut. I Församlingshemmet blir det en liten utställning över skolan i Runsten under 100 år.

Liksom tidigare år blir det marknad med öländskt hantverk och delikatesser, nu med rekordmånga försäljare.  Som vanligt arrangeras också en stor loppis mitt i byn, i år utanför Församlingshemmet.

I Runstens kyrka kan man gå på påskvandring och uppleva påskens dramatik med alla sinnen – en stark upplevelse! Mellan vandringarna spelar unge Marcus Alvgrim orgel.

Runstens gård har öppet med bl a fårvallning och lammkorvgrillning.

Fullt med barnaktiviteter för alla åldrar fyller området. Bland mycket annat kan barnen träffa trollkarlen Johnny Mc I i Rungården, på Vedbacken finns det mycket skoj liksom på skolgården och i gympahallen. Sparkcykelbana, tuppmålning, klättervägg, inte-nudda-marken-bana – med mycket mera!

Musik och mat blir det också. Ölands Blåsensemble, Borgholms dragspelsklubb, rock-sångaren Andreas Larsson, gitarristen Anton Arvefalk och organisten Marcus Alvgrim spelar på olika platser. Lammkorv, Runstenshamburgare, kroppkakor och crêpes är bara några exempel på vad man kan stilla hungern med.

Och så kan man förstås köpa ägg – ekologiska – till ”äggstra-pris”!

Runsten Öland

Runstens Intresseförening