Folkvandring till Äggröran

Över 6000 besökare kom i år till Äggröran – över förvänta en så tidig påsk! Strålande vårsol och vindstilla gjorde att besökarna kunde glädjas fullt ut åt alla aktiviteter.

Marknaden, musiken och maten lockade, bland annat gick 900 kroppkakor, 800 lammkorvar och 400 hamburgare åt! “Mångfaldens bord”, den syriska buffén gjord på lokala råvaror –  till exempel bönor, lök och lammkött från Runsten –  var mycket populär och tog slut redan vid halv två-tiden.

De syriska kvinnorna från Mölltorps asylboende som lagat maten, var efteråt lyckliga, trötta och tacksamma över alla som tyckte om deras mat – de hade aldrig kunnat tro att det skulle komma så mycket folk.

Några besökarröster

korvgrill Äggröran 2016

Att grilla korv på pinne var populärt!

– Vad kul det är att själv få grilla sin egen korv på pinne! (Föräldrar och barn vid Vedbackens korvgrillning, ett nöje som verkar ha varit bortglömt hos många familjer!)

– Jag gillar att mata kalkonkycklingar med grässtrå. – Och jag att åka bandvagn över guppiga diken. (Syskonpar om vad som var roligast.)

– Vi uppskattar blandningen mellan aktiviteter för barn och vuxna. Det är en gemytlig och trevlig stämning.

loppis 2016

Loppisen var som vanligt välbesökt.

– En mysig, fin och välorganiserad loppis.

– Ett opretentiöst evenemang som är utomordentligt trevligt.

– Jättefin konstutställning, den bästa hittills. (Över 1000 besökare tittade in i Thuressons garage, som blev ett utmärkt galleri, där 10 lokala konstnärer ställde ut.)

20160326_110958

Alla ska med! Glada funktionärer fixade traktortransporterna.

– Toppen med traktortransporterna!

Detta var åttonde gången som Äggröran arrangerades av byborna i Runsten. Det behövs många hjälpsamma händer för att ro ett så här stort projekt i hamn. Ett drygt 60-tal Runstensbor har varit engagerade, men även fått mycket god hjälp av asylboende på Möllstorp som hjälpte till med förberedelserna, burit bord, rest tält osv.

Äggröran har också tagit initiativ till och inspirerat andra byar på Öland att ordna festligheter under påskhelgen – allt för att gemensamt göra Öland till Påskön, något som nu håller på att förverkligas.

Text och foto: Christina Edler

 

 

Runsten Öland

Runstens Intresseförening