• Smått och gott
  • Biblioteket – enda institutionen där jag kan tänka mig vara inlåst!
Myssoffan på Runstens bibliotkes barnavdelning, en plats för sagor och äventyr.

Biblioteket – enda institutionen där jag kan tänka mig vara inlåst!

Med hösten kommer löven och eldning i kaminen. Vi spenderar mer tid inomhus och det är mycket mys i soffan. Vad gör sig då bättre än en bok? Och vad gör sig då ännu bättre än ett bibliotek!

Måndagar mellan 17 och 19 står dörren öppen på Runstens bibliotek och bibliotekarien Karin står redo för att hjälpa läsaren. Måndagar är heliga för vår familj – då dyker vi ned i böckernas värld. Häng med!

Jag har alltid fascinerats av böcker. Jag tror att jag var omkring nio år när jag lästa Törnfåglarna första gången. Kanske var Ralph de Bricassart min första förälskelse. Jag slukade serien om Laura och hennes familjs äventyr i Amerika och förmodligen var det Ingalls förmåga att berätta som sådde mitt stora intresse för USA. Jag spenderade många, många eftermiddagar i min hemstads bibliotek och när det var dags att praoa – som det hette då – så var mitt val självklart. Jag ville vara på biblioteket och så blev det.

Inför mitt yrkesval fanns det fyra val: lärare, bibliotekarie, skådespelerska eller journalist. Jag valde det första eftersom de övriga ingår i läraryrket. Det är fantastiskt att kunna lära, se och höra vad ungdomar läser in mellan raderna i litteraturen. Min kärlek består.

Nästa generation
Måndagar är heliga för oss. Då går vi till Runstens bibliotek och fyraåringen håller ett hårt tag kring Barbapapa-kassen (vår bokväska). Fast ofta får pappa eller mamma hjälpa till då det är många böcker som ska hem eller lämnas tillbaka. Det är underbart att kunna släppa in sina barn i denna miljö. Och att tillsammans med dottern få lära känna nya figurer. Det gör också läggningen roligare då vi tillsammans plöjer igenom Runstens biblioteks sagoavdelning. Nya böcker, varje vecka.

Vikten av att läsa
Det är viktigt att läsa – hur många avhandlingar har inte slagit fast det – och biblioteken är vitala i den processen. Där kan vi låna gratis hur många böcker som helst. En del böcker kan vara roliga att själv äga – böcker som vi gärna återkommer till – men biblioteken gör det möjligt att pröva sig fram, att läsa mer och fler utan att plånboken får ta smällen.

Skolverket förstår också vikten av läsning. Alla skolor måste idag ha ett skolbibliotek och önskan i Runsten är så klart att biblioteket ska integreras i en nyrenoverad skola. En självklar mötesplats för unga och gamla kommuninvånare med ett gemensamt intresse: läsning.

Och tänk, vad trevligt det kunde vara med ett litet café i anslutning. En kopp te och en stund med senaste numret av Lantliv, ja tack!

Jag tycker att bibliotek är en fantastisk institution, ett paradis som vi bör värna om. Vi ses på måndag!

Lässugen? Här följer några tips som du kan låna på Runstens bibliotek!
Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar
Del 1. Kärleken
Del 2. Sjukdomen. Utkommer våren 2013
Del 3. Döden. Utkommer hösten 2013
Det här är historien om Rasmus och Benjamin. Två unga män med helt olika bakgrunder men med en gemensam nämnare, båda vill bli älskade på riktigt.
Boken skiljer sig från Gardells övriga verk då den fiktiva och verkliga världen möts. Vi följer kärleksfull barndom, uppväxtens tuffa klimat med regler eller utanförskap och den knoppande ungdomens jakt på kärlek. Samtidigt blir vi undervisade om fördomar, lagförändringar genom ”fakta”-artiklar och beskrivningar av verkliga händelser som på olika sätt bidragit till homosexuellas kamp om lika rättigheter.
Samtidigt är det så Jonas Gardell. Han finns där i det poetiska språket, i sitt sätt att förvåna, underhålla och fånga. Han lyckas blanda in komik i det oerhört tragiska. ”Det sägs att varje homosexuell har sin komma ut-historia. Rasmus kom aldrig ut. Han slets vänligt men bestämt ut av Gabriella utan att bli artigt tillfrågad först”(s.45).
Vi har de klassiska upprepningarna. Fraserna och uttrycken som Gardell upprepar. Så att vi inte missar. Så att vi tar in och förstår. Så att vi känner. ”Jag vill i mitt liv få älska någon som älskar mig” (s.209).
När jag läser de verkliga faktauppgifterna som Gardell presenterar så skäms jag. Mitt, vårt, liberala Sverige. Sådan diskriminering, sådan misstänksamhet, sådan total brist på empati. Jag undervisas och lär mig och samtidigt njuter jag av att äntligen få ta del av en ny roman av Gardell. Torka aldrig tårar utan handskar är en sorglig men ack, så vacker och berörande roman som nu även är TV-aktuell.

David Wroblewski: Berättelsen om Edgar
Sexhundratretton sidor med en text som kräver kikare – men låt inte detta hindra dig! Wroblewskis berättelse om Edgar är en fantastisk upplevelse. Man sjunker in i texten och lär känna pojken Edgar, som är stum sedan födseln men som har hittat på sitt eget teckenspråk. Familjen föder upp hundar och Edgars relation, förståelse och kunskap om hundarna är fascinerande. Det här är en roman med stort R. En berättelse som etsar sig fast och man undrar varför det inte kan vara sexhundratretton sidor till.

Paulo Coelho: Brida
Jag är väldigt förtjust i Coelhos böcker och det är jag ju knappast ensam om! Hans böcker har sålt i över 100 miljoner exemplar i världen och 100 miljoner läsare kan ju inte ha fel. Jag tycker om hans sätt att blanda historien med livsfilosofi och poetiska uttryck. När du lägger ner en bok, skriven av Coelho, då har du lärt dig något. Något som för din utveckling vidare.
Brida är en av mina favoriter. Den handlar om en ung kvinna med en ovanlig gåva. Hon utvecklar och lär sig förstå sin gåva genom en mästare och läsaren får följa med på hennes resa.

Jung Chang: Vilda Svanar
En annan tegelsten men som inte bör ignoreras på grund av sin storlek. Det här är en bok som handlar om tre generationer kvinnor i Kina, vilket betyder att läsaren inte bara får följa kvinnornas personliga erfarenheter, upplevelser och känslor utan även lär sig om Kinas historia. Den fick många priser när den kom ut 1991 men jag tycker att den är minst lika viktig idag. Den berör och förfasar. Och det bästa av allt är att den är sann. Den tredje generations kvinna är författarinnan Jung Chang.

Nora Roberts: Född ur elden; Född ur kylan; Född i synd
Ibland kan det vara skönt att bara sjunka in i en lätt berättelse, där du som läsare får lära känna karaktärer och där du vet hur det kommer att sluta i förhand. Nora Roberts har förmågan att kunna producera böcker! Hon skriver romaner, på senare år med läskigare inslag, där vi i början oftast följer en kvinna. Efter några sidor introduceras en man och ja, kärlek uppstår. Men vägen dit kan vara annorlunda och ibland överraska. Ofta utspelas hennes romaner på Irland och vi får ta del av Irlands mystik. Ovanstående serie handlar om tre systrar, Maggie, Brianna och Shannon och deras olika vägar genom livet. Vi får vad vi önskar. Tack, Roberts!

Text: Jessica Svärdh
Foto: Christina Edler

Taggar:,

Runsten Öland

Runstens Intresseförening