Sommaren blomstrar på Bentas.

BENTAS
De har bara haft öppet sedan Äggröran i påskas, men har redan blivit poppis både i de närliggande byarna och hos mer långväga gäster. Sedan de öppnade har de haft besök från Frankrike, Tyskland, Portugal, Norge och Danmark med flera andra länder.

– Vi hade trott att det skulle vara mycket svårare, men ryktet har spridit sig och vi har haft så mycket folk här, berättar Luciana Bergström, som tillsammans med sin man Bengt Bergström driver Benta B&B och Café Magica i Runsten (före detta Smultronstället).

– Många har kommit och berättat sina egna historier om det här huset, att deras föräldrar eller andra släktingar har bott eller arbetat här. Det är väldigt roligt för oss att få ta del av husets historia!

Caféet är välbesökt, och förutom glass och kaffe kan man ofta få sig någon brasiliansk specialitet. Luciana bakar mycket själv, och tanken är att kunna erbjuda bröd till försäljning på regelbunden basis framöver. Produkter som egenproducerad syrénmarmelad och saft har också funnits till försäljning, och gått åt fort.

– Den absoluta favoriten är brasiliansk morotskaka med chokladglasyr, tydligen cyklar barnen hit från Glömminge och Spjutterum för att äta den, och som min son uttryckte saken, ”mamma, om barn cyklar så långt, då är det för att det är gott” säger Luciana och skrattar.

Sedan B&B-delen av rörelsen slog upp portarna i mitten av juni har det i stort sett varit fullbelagt hela tiden. Luciana och Bengt har även hunnit ordna kvällsaktiviteter under den korta tid de hållit öppet, och närmast på schemat står en visfestival den 11 augusti.

Senare under säsongen kommer man att satsa mycket på helgverksamhet, med olika teman och evenemang. Det blir även öppet som vanligt med café på helgerna. Till Skördefesten blir det en blandning av brasilianskt och öländskt, och en månad senare är det dags för Halloweenfirande. ”Benta” betyder ”den välsignade” på portugisiska, och det verkar ju verkligen stämma!

Benta finns även på Facebook (klicka här), och på Instagram under namnet benta.bnb.

 

Runsten Öland

Runstens Intresseförening