Sista skolavslutningen i Runsten

Torsdagen den 13 juni 2013 gick en 64-årig institution i graven – Runstens skola hade då sin sista skolavslutning. Det blev en avslutning med både glädje och vemod, skratt och tårar.

Från skolan tågade de 40 eleverna till kyrkan med svenska flaggan i täten och fotografer på pass längs vägen.

I kyrkan hälsade prästen Sofia Ekelund alla välkomna och såg till att vi fick sjunga Den blomstertid och I denna ljuva sommartid, precis som det ska vara.

Eleverna bjöd på glada sommarsånger och det märktes på stämningen att sommarlovet hägrade. Vemodet fanns kanske mest hos föräldrar, lärare, anhöriga och andra engagerade Runstensbor, som kämpat tappert för sin skola.

Rektor Marwin Johansson gjorde i sitt tal en tillbakablick på sina år i skolan och lyfte fram begrepp som bl a fair play, engagemang och hjälpsamhet – hos både elever, lärare och föräldrar – som typiska för Runstens skola.

Han vände sig också till eleverna och liknade dem vid en stor, vacker blombukett, som nu delas upp för att ingå i nya, vackra buketter i nya skolor och på nya orter. -Men jag hoppas att ni kommer att fortsätta att leka och vara tillsammans också med era gamla kompisar från tiden i Runstens skola, avslutade han.

Marwin delade också ut en välförtjänt blomma till Föräldrastyrelsens ordförande Jenny Salebäck, som fick en varm applåd.

Musikskolans stipendium gick till Rebecka Rönnbäck, klass 6, för stora framsteg i pianospel, vilket vi också fick njuta av på avslutningen.

Så var det dags för elevernas tack till lärarna och betygsutdelning till de tre 6:orna Moa, Rebecka och Ivar. En och annan tår glänste i ögonvrån hos lärarna denna sista avslutningsdag och värmen i kramarna var det inget fel på!

Med flaggan i täten marscherade eleverna ut till sitt väntande sommarlov, där glädje och förväntan regerar över vemod och tårar!


Text och foto: Christina Edler

Runsten Öland

Runstens Intresseförening