Äggstrafest i Rungården

Vackert dukade bord mötte gästerna i blandad ålder som inbjudits till tackfest av Äggledarna, d.v.s kommittén som hållit i Den Stora Äggröran sedan starten. 2012 års Äggröra var den fjärde. Gästerna minglade och skålade för initiativet.

Ett bildspel visade vad som bjudits av olika arrangemang på påskaftonen, en dag som orsakat ängslan om genomförandet och alltför få besökare. Varför? Därför att påskafton 2012 var blåsig, kall och snörik – men med många arrangemang inomhus och mycket för barnen, som inte bryr sig om vädret, så kom ändå cirka 3000 personer till Runstens Äggröra. Och det var ett bra resultat.

Projektledaren Leif Rydberg tackade alla som deltagit och önskade gamla och nya deltagare välkomna till nästa års Äggröra som blir femårsjubileum.

Så var det dags att sätta sig till bords, äta gott av Ölands caterings buffé och så sjöng vi på svenskt sätt.

Lilla Ölandsrevyn med Birger Wadsten, Jonas Rydeberg och Märit Brandel underhöll med tal och sång och häcklade turisternas framfart ibland. Applåder och tack fick de för sitt program. Och så var det dags att göra plats för dans.

Första dansen blev en brudvals med Gunilla Johansson och Anders Arvefalk, som fick lite bröllopsutstyrsel för att komma i stämning. De vigdes i somras nere i Bjärby och nu kom alltså brudvalsen!

Stort tack till arrangörerna av denna festkväll och så kavlar vi upp armarna inför nästa påskaftons Äggröra.

Text: Gun-Britt Nyborg

Äggröran lockade 3 000 trots ovädret!

Cirka 3000 besökare trotsade snöyra och styv kuling och kom till Den Stora Äggröran på påskafton. -Med tanke på vädret är vi jättenöjda, säger projektledaren Leif Rydberg. Vi har visat att Äggröran är en festival som lockar både i strålande sol och i snöstorm!

Äggledningen hade satsat hårt på att flytta in så mycket som möjligt under tak, en strategi som fungerade. Vissa saker fick dock strykas från det digra programmet, det var t ex omöjligt att ha någon musik utomhus.

Andelen barnfamiljer var ovanligt stor, vilket visar att dåligt väder inte är någon anledning att sitta inne när man är liten. -Mamma, det finns så MYCKET roligt här! hördes en 6-årig dam spontant utbrista på väg mellan clownen Mike och Ägghallens alla aktiviteter. Och så skulle man hinna med ponnyridningen också!

Dramatik i kyrkan blev det med hjälp av skådespel, sång och musik. Christina Edler och Kiki Lundh guidade de närmare 100 personer, som kommit för att höra om tre dramatiska livsöden från 1600-, 1700- och 1900-talet, alla knutna till Runstens kyrka. Det blev en omväxlande och uppskattad guidning, som Marguerite Mandell, Tomas Sjögren och Emma Jensen starkt bidrog till att levandegöra.

Äggrörans nya satsning på en musiktävling för ungdom flyttade in i Rungården. Vinnare blev Kalmarbandet To be Frank bestående av Rebecca Andersson (sång och gitarr), Emil Johansson (gitarr), Alice Åkervik (trummor) och Hanna Östrand (bas). ”Personligt och tight med originell touch” var juryns motivering. Förstapriset bestod av 3 500 kr plus en spelning på Hemlig Festival på Öland i augusti.

På andra plats kom Julia Sjögren, sång och gitarr, 3:a bandet Shuvit, 4:a Ruta och Julia Karlsson samt på delad femteplats Sofia Lentini och Felix Wengelin, samtliga sång och gitarr.

-Kvaliteten på musiken var väldigt hög, det var en mycket spännande tävling, där samtliga deltagare gav sitt bästa, säger John Leo Carter, ansvarig för arrangemanget. En riktigt bra start på denna nya tävling.

En för våra dagar ovanlig syn mötte besökarna  – en kvarn vars vingar snurrade! Och det var inte stormvindarna som satt fart, utan Kvarnföreningen, som renoverat Rickard Gustafssons kvarn i S:a Runsten. En härlig syn och uppskattat av många kvarnentusiaster, som också kunde få en sakkunnig visning av renoveringsarbetet.

Vid Runstens gård var det som vanligt gott om folk, som bl a såg duktiga hundar valla frusna får. Frusna besökare kunde värma sig på ett flertal ställen och Församlingshemmet var ett sådant. Värme, crêpes och konst var ett vinnande koncept denna dag!

Dessvärre blev inte Runanplan så livfull som planerat, då det inte gick att spela musik utomhus och flera av utställarna inte heller klarade att visa sina alster i den hårda vinden.

Festivalen avslutades med att Rongedal spelade och värmde en entusiastisk publik, som fyllde Runstens kyrka. Publiken uppskattade tydligt det varierade innehållet, från stilla visor till glada disco-dängor, där godbitar som September och Just a minute fick publiken att gunga med i bänkarna. De utmärkta kompmusikerna Lennart Westberg på gitarr och Johan Lyander på keyboard fick också möjlighet att visa vilka skickliga instrumentalister de är.

Konserten avrundades stämningsfullt med Anthem följt av Värmlandsvisan (bröderna Rongedal är ju värmläningar) och publiken tackade med stående ovationer. En fin avrundning på en festival, som inte ens en snöstorm kan knäcka!

Solsken eller snöstorm – Äggröra blir det!

Vi vädersäkrar Äggröran!

Musiktävlingen flyttar in i Rungården, artister och publik ska inte behöva frysa. Många av de övriga aktiviteterna sker inomhus eller i tält och värmen är påslagen.

Inget slår en Äggröra, oavsett väder!

 

Här är några av årets nyheter:

Dramatik i kyrkan blir det med Kiki Lundh och Christina Edler som guider. Besökarna får möta personer som verkat i Runstens kyrka och höra om deras dramatiska liv – både kärlek och ond, bråd död utlovas! Medverkar gör Marguerite Mandell, Tomas Sjögren och Emma Jensen. Förutom Kiki Lundh har Gun-Britt Nyborg bidragit med fakta och Karl-Eric Jacobsson har skrivit dialogen.

Musiktävling för ungdom. Sex deltagare gör upp om fina priser inför en professionell jury. Deltar gör Sofia Lentini (sång och gitarr); Ruta och Julia Karlsson (sång och gitarr); Shuvit (band); Felix Wengelin (sång och gitarr); To be Frank (band) samt Julia Sjögren (sång och gitarr).

Banden spelar i Rungården, tillåter vädret gäller en utomhusscen vid skolan. I juryn sitter förutom John Leo Carter, som arrangerar tävlingen, även Harald Erici (juryns ordförande), Andreas Larsson, rockmusiker från Runsten, och Georg Trolin, soul- och bluessångare från Stockholm och Byxelkrok. Tävlingen pågår kl 12 -15, då vinnaren utses.

Clownen Mike bjuder på trolleri- och clownföreställningar för alla åldrar i skolans gymnastiksal. Skoj och bus tillsammans med barnen, som medverkar aktivt i föreställningen.

Den nyrenoverade kvarnen i Södra Runsten kommer att snurra! Mannar från Kvarnföreningens bygghytta finns på plats för att berättar om restaureringen. Vid kvarnen finns också höns och en Shetlandsponny att gulla med för barnen.

Ölandshästen visas upp och det blir även riduppvisning.

Kaninhoppning. Det entusiastiska tjejgänget från Färjestaden visar hur kaninhoppning går till.

Traktorturer i sjömarkerna. Att åka traktorvagn är jättepoppis, men folkmyllret längs festivalgatan har gjort det svårt för de stora fordonen att ta sig fram. Därför har man i år valt att göra turer till sjömarkerna nedanför Runstens gård, varifrån turerna utgår.

Runanplan får nytt liv. Galleri 50, JoWill´s second hand-butik för möbler, inredningsmaterial och retro-prylar har premiäröppning i Handlarn´s tidigare lokaler. Svenska Agro visar minireningsverk för vatten och på själva Runanplan blir det musik, mat, utställning av ”entusiastbilar” med mera.

Chicken Maniacs 2012. Dags för en generationsväxling, nya unga förmågor vill in på scenen! Chicken Maniacs 2012 består av Magda Herdinius, Thimmy Holm, Jennie Johansson, Noumi Lukka och Alma Zander – musikaliska, orädda och sångglada!

Avslutningskonsert med Rongedal. De sjungande tvillingbröderna Magnus och Henrik är årets avslutningsartister i Runstens kyrka kl 16.30. De backas upp av Johan Lyander på keyboard och Lennart Westberg på gitarr.

Biljetter till konserten med Rongedal finns på Borgholms bibliotek, Fyren i Färjestaden, Din Frisör i Runsten, på www.olandsturist.se.  och på tel 0761- 12 75 82. Pris 280:-. Ev. överblivna biljetter vid entrén.

Äggröran ger plats för ungdomar och musik

Årets Äggröra satsar ännu mer på att lyfta fram musikaliska ungdomar. Förutom den traditionsenliga inledningskonserten i kyrkan med Runstens ungdomar ordnar man nu också en musiktävling med fina priser.

-Vi vill ge alla spelande och sjungande ungdomar från Öland med omnejd en chans att visa upp sig för en stor publik och samtidigt bli bedömda av en professionell jury, säger John Leo Carter, som ansvara för tävlingen. -Vi vill både utmana och coacha dem.

Tävlingen är öppen för alla ungdomar, vare sig man är soloartist eller har ett band. Deltagarna tävlar om fina priser, både i form av pengar och som möjlighet till spelningar. -Jag kan utlova att alla deltagare får någon form av pris, förklarar John Leo Carter, t ex chansen att uppträda under Hemlig Festival på Öland i sommar.

-Vad musicerande ungdomar ofta behöver för att utvecklas är chansen att spela inför en stor publik, och det kan vi ge dem på Äggröran. Själva tävlingsinslaget med priser och jurybedömning gör att det blir seriöst och kul på samma gång. Som en extra bonus får alla deltagare möjlighet att vara gatumusikanter längs festivalgatan och gå runt med hatten bland publiken!

Tävlingsjuryn leds av Harald Erici, musiker och musikproducent från Långlöt. För övrigt ingår Andreas Larsson, rockare från Runsten, John Leo Carter, singer-songwriter och folkmusiker från Sättra, samt Georg Trolin, bluessångare från Byxelkrok och Stockholm. Både Andreas och Georg uppträde för övrigt på Allsångskvällen i somras i Lopperstad.

Det kommer att finnas en stor utomhusscen, där tävlingen avgörs. Vid dåligt väder flyttar man in i Rungården.

Anmälningstiden går ut den 25 mars. Anmälan kan göras på livemusiktävling@gmail.com och frågor besvaras av John Leo på tel 072-309 26 08.

Ungdomar och barn inleder också Äggröran med sin nu traditionsenliga ”galna musikstund” i Runstens kyrka. Där uppträder De Nykläckta, kören från Runstens skola, samt årets upplaga av Chicken Maniacs, sjungande och spelande ungdomar från Runsten, som själva väljer och sätter samman programmet.