Äggrörans egna maskotar kommer att dyka upp i år igen. Foto:Susanne Forslund.

Äggröran: Det genuint öländska i fokus!

Äggröran i Runsten samlar tusentals besökare varje påskafton. Att här finns aktiviteter för alla åldrar, att allt är genuint öländskt och att det allra mesta är gratis har bidragit till festivalens popularitet.

Det äggformade festivalområdet är i princip detsamma som förra året, med tillägget att det i år kommer att vara aktiviteter även i Rungården.

 

Mat, musik och marknad är ledorden för Äggröran. Mycket Ölandsinspirerad mat kommer att serveras på olika ställen, till exempel kroppkakor, lammkorv och hamburgare från Runstens gård.

Elever från Ölands gymnasium intar Rungården och serverar påskbuffé där, samtidigt som Borgholms storband underhåller. F d pensionat Smultronstället öppnar till påsk i ny regim under namnet Benta Café och B&B och planerar att servera crepes. Mat kommer bl a också att finnas i Församlingshemmet och från en food-truck och fika kan man göra på flera olika ställen.

Nyheter på musikfronten är att festivalen i år gästas av bandet Just Like Wood. Trestämmiga harmonier och rockig pop kombinerat med energiska liveframträdanden är Just Like Woods signum. Bandet är baserat i Kalmar/Öland och består av Oscar Roslund, sång/gitarr, Kristin Roslund, sång, Harald Erici, klaviatur, Jonas  Kellander, bas, och Mattias Nordström,  trummor/percussion.

Runsten har alltid hyst musikaliska ungdomar och flera av dessa framträder under Äggröran, bl a sånggruppen Chicken Maniacs samt Anton Arvefalk och Alvin Bjelkendal (den senare gick 2014 till länsfinalen i Svensktoppen nästa).

Alla barn kan i år glädjas år att Pappa Kapsyl, alias Carl-Otto Johansson, kommer till Äggröran med sin musik-och teaterföreställning om dinosaurier. Trollkarlen Johnny Mc I kan man också räkna med dyker upp, t ex på scenen vid Vedbacken, ett av Äggrörans två roliga aktivitetsområdena för barn. Ansitksmålning, ponnyridning, inte-nudda-marken-bana, klättervägg, minizoo med mycket mera väntar på alla glada barn.

Liksom tidigare år blir det marknad, i år större än någonsin och strikt förbehållen det öländska hantverket och delikatesserna. Loppis och antikt samlas till ett sammanhållet område, alltså inga ”småloppisar” här och där. Flera av Runstens företagare ställer också ut på festivalområdet och demonstrerar sina produkter.

I Runstens kyrka kan man även i år gå på påskvandring och uppleva påskens dramatik med alla sinnen – en stark upplevelse! Byns konstnärer ställer ut, Runstens gård har öppet med bl a fårvallning, trädgårdsteater planeras,  äggstrapriser på ägg och ett påskpyntat område möter alla besökare!

Taggar:,