• Natur/Miljö

Städning Runstens strandängar

Fjolårets strandstädning gav som resultat ett större personbilssläp fullt med skräp som kommunen sedan tog hand om. Troligtvis finns det även i år mycket skräp på Runstens strandängar varför Naturvårdsförening även i år under mars månad drar igång årets strandstädning.

Med tanke på att vädret kan vara lynnigt i mars är det nog bäst att de som kan hjälpa till med städningen gör det på eget initiativ när väder och tidpunkt känns rätt. Ring mig gärna om vilken sträcka du kan tänka ta dig an så vi inte missar något område från Åkerby i söder till Lerkaka i norr.

Fjolårets plastsäckar var alldeles för små så jag förutsätter att ni alla har ett par påsar eller säckar som går att använda. Lägg sedan skräpet antingen hemma hos mig Bjärby 3 eller vid någon av körvägarna ner till strandängarna och informera mig om var skräpet ligger så ska vi se till att det hämtas.

Lycka till
Runstens Naturvårdsförening / Christer Svenson 0706333213

Vårtecken

Den 19 februari hittade jag mitt första påtagliga vårtecken, här lilla blåsippan utmed Dyestads Kyrkväg. Även om det är väl tidigt och naturen behöver vintervilan, visst känns det skönt. Nu ser jag fram emot nästa vårtecken. /Christer Svenson

Förnämligt besök i Bjärby

Under nyårsdagarna har Bjärby haft ett ovanligt besök. Den otroligt vackra härfågeln dök upp den 30 december och har sedan firat de första nyårsdagarna tillsammans med oss. Härfågeln är sedan 2010 av Artdatabanken klassad som nationellt utdöd vilket innebär att den inte längre häckar i Sverige. 

Fortsätter det för härfågeln fina vädret kommer den nog att stanna kvar ett tag till.

PELARGONVISNING HOS GUNILLA

Gunilla Johansson, Runsten 55, har runt 80 stora och varierande pelargonier.

Söndagen 11 augusti hade Gunilla bjudit in till besök i hennes trädgården.
Där visade Gunilla upp en massa pelargonier, de flesta stora och härligt blommande från vitt till rosa och rött. En färgrikedom och växtkraft, som just pelargonier kan fixa och där fanns också lite udda och intressanta sorter.
Solljus, vatten och näring och så en massa omsorg och kärlek från Gunilla. Då växer de och blir så enorma och vackra.

Från Sydafrika till Europa och Sverige kom våra älskade pelargonier redan på 1600-talet och de har stannat kvar och tycks inte tappa sin dragningskraft på oss odlare.
Tack för att du fixade till ett jättetrevligt möte i din trädgård för alla oss som gillar pelargonier.
Det är härligt att bli inspirerad och imponerad och det blev vi!

En som älskar pelargonier/ Birgit Svensson