Stora rubriker om Äggröran

Lokaltidningarna ägnar Äggröran stor uppmärksamhet tisdagen 2 april. ”Skön stämning på Äggröran”, ”Ungdomlig musik inledde traditionsenligt festen i Runsten”, ”Tidsresor med varumärke och Linnébesök” är rubrikerna i Ölandsbladet, som ägnar Äggröran nästan ett helt uppslag.

Barometern har en stor bild på förstasidan med rubriken ”Färgstarkt påskfirande på Äggröran” och fortsätter i en 4-spaltig artikel på insidan med rubriken ”Äggröran viktig för byn”.

Östran har rubriken ”Äggröra med mersmak” över ett helt uppslag. Här får även Påskyran i Kastlösa på påskdagen välförtjänt uppmärksamhet.

Mycket bilder och genomgående positiva kommentarer i alla tre tidningarna. Äggröran var också första nyhet i Radio Kalmars nyheter på Annandag Påsks förmiddag, en nyhet som rullade i KLT:s bussar under hela dagen.

Nog sätter Äggröran Runsten på kartan!

5000 kom till femte Äggröran

Det började med tung blötsnö under natten och några sömnlösa äggledare. Det slutade i solsken och med cirka 5000 besökare som trotsade vinterväglaget som uppstått under natten och kom från när och fjärran till den femte Äggröran i Runsten, som bjöd på sol och snösmältning. En stadig ström vandrade längs den kilometerlånga festivalgatan och köerna ringlade långa till de mest populära aktiviteterna.

Nya Chicken Maniacs och De Nykläckta inledde traditionsenligt med sin egenproducerade musikstund i kyrkan, som var fylld av släkt, vänner och andra trogna beundrare. 18 ”nykläckta” från årskurs F-6 sjöng med stor entusiasm under ”hönsmamman” Marguerite Mandells trygga ledning och Björn Erlandssons komp.

Chicken Maniacs hade i år förökat sig till sju jättemusikaliska ungdomar: Jennie Johansson, Alma Zander, Någa och Naomi Lukka, Magda Herdinius, Julie Erlingsson och Anton Arvefalk. De bjöd på både a capella och stämsång, gitarr- och pianospel och som publik kan man bara se fram mot vad de har att bjuda på nästa gång!

Äggrörans jubileumsbuffé, serverad och tillagad av elever från Ölands gymnasium, lockade fullt hus i Rungården. Vackert dukade bord, en innehållsrik och välsmakande påskbuffé och – sist men inte minst – underhållning av álavie, fyra välsjungande tjejer från Stage4you. Deras sång- och gitarrspel passade utmärkt i den här miljön. Överskottet från dagen blev 11 000 kronor, som eleverna nu skänker till organisationen Action Aid. Bra jobbat!

Fullt hus var det också när geologen Jan Mikalesson på sitt underhållande sätt beskrev Ölands tillkomst och Marknadsrådets Anna Barkewall förklarade bakgrunden till Ölands nya varumärke.

Clownen Mike älskas av barnen och fyllde gympahallen till sista plats. Mellan föreställningarna var det hela tiden kö till den populära klätterväggen. Kö var det också till ansiktsmålningen – många fick vänta länge, men var ändå nöjda och blev bjudna på godis under tiden.

I Ägghallen var det en fin utställning av alster från barn i Runstens skola och förskola, vilket smyckade lokalen på ett välkomnande sätt. Många blev positivt överraskade av att ägglekarna var gratis och även om plastäggen studsade hit och dit (Ägg6:an är ju egentligen tänkt att vara utomhus) så hade alla kul.

I år var festivalområdet utökat söderut och sträckte sig till Runstens Rep. och Smides nya lokaler. Många tog chansen att bese det nya bygget och vi ska vara glada att vi fick igenom hastighetsbegränsningen till 30 längs vägen med tanke på hur många som vimlade i vägrenen!

En nyhet för året var en tipsrunda för både barn och vuxna, som ledde runt hela festivalområdet. Vinnare i vuxenklassen blev Emma Svensson från Tumba, som hade alla rätt och vann en campingweekend för fyra personer på Böda Sand. I barnklassen vann Axel Kemppe från Växjö första pris: ett presentkort till Ölands Djurpark. Fyra ytterligare vinnare i vuxenklassen och nio i barnklassen får fina priser och alla har meddelats.

Avslutningskonserten i kyrkan gick helt i Ölands tecken med Årets ölänning 2012, Lasse Trofats, tillsammans med sin orkester och gästerna Hannah Arkdal, Biggan Olsson och Lisa Kalrsson, alla med öländska rötter. Kärt och populärt hos den öländska publiken.

Slutsatsen av jubileums-Äggröran 2013: både arrangörer, marknadsförsäljare och besökare var mycket nöjda med årets upplaga!

Femte Äggröran – så här bli den!

Här är programmet i stora drag. Det exakta programmet lägger vi ut så snart alla tider och detaljer är klara.

Kl 10 En Galen Musikstund, Runstensungdomarna Nya Chicken Maniacs och De Nykläcktas egenproducerade föreställning, inleder traditionsenligt i kyrkan.

Festivalgatan har öppet 11 – 16. 52 utställare finns längs gatan, vilket är nytt rekord! I Församlingshemmet är det konstutställning med lokala konstnärer och i Hantverkshuset, vävutställning.  Öppen gård med fårvallning hos Runstens Gård och loppis i ”vägkorsningen” vid kyrkan.

Öppen verkstad blir det i Runstens Rep. & Smides nybyggda lokaler, där det blir maskin- och produktvisning och servering av kaffe med påskbakelse. På samma plats visar Runstens El solpaneler. JoWill´s vid Runanplan öppnar sin diversehandel med allt från nya och begagnade barnkläder till möbler och gamla bilar. Svenska Agro demonstrera minireningsverk för vatten och längs festivalgatan visas lantbruks- och entreprenadmaskiner. I Kvarnföreningens bygghytta kan man följa tillverkningen av kvarnvingar.

Kl 13 presenteras Ölands nya varumärke. Vi är stolta över att Ölands nybildade Marknadsråd, med Anna Barkewall som ordförande, valt Äggröran som platsen där man för första gången visar upp Ölands nya varumärke för allmänheten. Och det görs av ingen mindre än populäre geologen Jan Mikaelsson, vilket innebär en garanti för en fartfylld och interaktiv stund! Dessutom blir det en Ölandstävling med jättefina priser! Kl 13 i Rep. & Smides tidigare verkstad mitt emot kyrkan, en tid man inte får missa!

”Linné på östra Öland”, Göran Wågesjös bildspelskåseri, kan vi lyssna på i skolan. Guidning i kyrkan försöker Gun-Britt Nyborg hinna med innan kvällens artister måste ta över lokalen.

För alla med barnasinne blir det som vanligt fullt upp. Clownen Mike trollar kl 12 och 14 i skolans gympasal. Sumobrottning, klättervägg, måla påsktupp, minizoo, ansiktsmålning, ponnyridning, ägg- och bollekar med mera hittar man på olika platser längs festivalgatan.

Femte Äggröran kräver förstås något extra. Och det blir det i Rungården, där elever från Ölands Gymnasium och Stage4you i Torsås ordnar jubileumsbuffé med underhållning. En delikat påskbuffé med bl a lax, lamm och kyckling! Sånggruppen álavie underhåller och barnen kan få en ansiktsmålning. Pris: vuxna 120:-, barn upp till 13 år 80:-. Dryck och kaffe ingår.

Överskottet skänker eleverna till Action Aid, en internationell organisation som bekämpar fattigdom genom att framför allt fokusera på kvinnors och flickors rättigheter. Många goda skäl att besöka Rungården!

Som du säkert vet har Rungården ett begränsat antal platser. Som Runstensbo har du möjlighet att boka bord i förväg hos Ronjah Wikberg, gruppens projektledare, tel 0762-40 66 06. Boka senast Långfredagen!

Mat för alla hungriga finns också längs festivalgatan: kroppkakor, öländsk löksoppa, nyponsoppa med glass, potatisbullar, crêpes, hamburgare, varmkorv, grillad lammkorv, omelett, kaffe med dopp.

Kl 16.30 Avslutningskonsert i kyrkan: Årets Ölänning 2012, Lasse Trofast, tar med sig sin orkester och utökar med gästerna Hannah Arkdal, Frida Karlsson och Birger ”Biggan” Olson.

Biljetterna kostar 200:- och kan köpas hos Din Frisör i Runsten, Borgholms bibliotek, Fyren i Färjestaden, Kalles blomsterhandel i Mörbylånga och på www.olandsturist.se. Eventuellt överblivna biljetter säljs vid entrén.

Glad pressträff om Påskön

Fredag 1 mars hade Ölands Turistbyrå bjudit in till pressträff om Påskön: Runstens, Löttorps och Kastlösas gemensamma satsning för att locka fler besökare till Öland i påsk.

Att Äggröran sedan starten skaffat sig ett grundmurat gott rykte bevisas av att Marknadsrådet på Öland valt Äggröran som platsen där man vill lansera Ölands nya varumärke för allmänheten. Om detta berättade Anna Barkewall, ordförande i Marknadsrådet och VD på Böda Sand.

Geologen Jan Mikaelsson kommer att förklara och tillsammans med publiken bygga det nya varumärket. En spektakulär föreställning utlovas! På plats finns också Anna Barkewall samt representanter från Borgholms respektive Mörbylånga kommun.

Mycket kul kommer att hända på Öland under påsken. Varje by har hittat sin nisch:

Löttorp vänder sig till norra Ölands många påsklovslediga stugägare och arrangerar minst en aktivitet om dagen mellan 27 mars och 2 april.

I Runsten har vi på påskafton vår populära Äggröra, som blivit en riktig familjefest.

Och på påskdagen ställer Kastlösa till med Påskyra och fyller hela byn med aktiviteter.

Tillsammans blir detta till en spännande påskhelg från norr till söder på Öland! Ambitionen är att Påskön ska bli ett utflyktsmål för helglediga i hela sydöstra Sverige – både för dem som tar en dagstripp och de som vill stanna lite längre.

Bjärbybadet på Facebook

Från och med idag 29/3 så är Rungården Bygdegården larmad med brandlarm och inbrottslarm. Så nu är det inte bara att vrida om en nyckel o kliva in.

Mvh
Affe
... Läs mermindre

RIKSTEATERN ÖLAND.
Nu kommer dem till Rungården Runsten den 2/3-18
Kl 18.30 med en föreställning.

Det Blir Bättre
Med Erik Winqvist och Erik Mjörnell

Biljetter finns att köpa på biblioteket i Runsten och Fyren i Färjestaden och på telefonnummer 0708 498305 Affe
Biljettpris 200 kr
Fika i pausen 
Alla är Välkomna

RIKSTEATERN ÖLAND.
Nu kommer dem till Rungården Runsten den 2/3-18
Kl 18.30 med en föreställning.

Det Blir Bättre
Med Erik Winqvist och Erik Mjörnell

Biljetter finns att köpa på biblioteket i Runsten och Fyren i Färjestaden och på telefonnummer 0708 498305 Affe
Biljettpris 200 kr
Fika i pausen
Alla är Välkomna
... Läs mermindre

 

Kommentera på Facebook

Föreställningen är INSTÄLLD, INSTÄLLD pga Dåligt väder. Flyttad till Ett nytt datum är utsatt till Söndagen den 11/3 kl 18:30 Välkomna

ÖLANDSREVY PRESENTERAR
2018
MED EN NYPA SALT.

Nu åker revyn runt på Ölands bygdegårdar och visa föreställningen.

Detta måste ses.
Boka biljetter och se revyn i Rungården Lördagen den 3/2 - 2018 kl : 18:30

Biljetter kan köpas redan nu 250 kr
Biljettförsäljningen på telenr: 0708 498305 Affe

Fika serveras.
Missa inta detta måste ses.
Hjärtligt välkomna

//Affe
... Läs mermindre

Bygdegårdsföreningens årsmöte den 18/2 -18
Plats: Rungården
Tid: 15:00
Förtäring efter mötet.
Alla är välkomna
//Ordf Affe
... Läs mermindre

Visa fler inlägg

Runstens Hembygdsf. på Facebook

4 månader sedan

Någon som känner denna boarder collie? Han är långhårig och verkar vara helt slut. Haltar.

Någon som känner denna boarder collie? Han är långhårig och verkar vara helt slut. Haltar. ... Läs mermindre

5 månader sedan

Runstens Hembygdsförening

... Läs mermindre

9 månader sedan

Runstens Hembygdsförening

Hjärtligt välkomna!
Måndagen den 20 november slår vi upp portarna till Runstens nya bibliotek! Vi har öppet kl 17-19 och invigningen är kl 18.
Det kommer bjudas på lättare tilltugg och aktiviteter för stora och små!
Hoppas vi ses!
...
Uppdatering: Nya biblioteket finns på andra våningen i Runstens skola. Över förskolan
Vänligen

Eva Forssell
Bibliotekarie, Borgholms kommun
eva.forssell@borgholm.se
tel: 0485-88071
... Läs mermindre

1 år sedan

Runstens Hembygdsförening

... Läs mermindre

Visa fler inlägg

Äggröran på Facebook

5 månader sedan

Äggröran
Som vi tidigare berättat för alla Äggrörans vänner tvingas festivalen göra ett uppehåll i år då det saknas parkeringsytor. Det var inget lätt beslut att ta. Men denna snörika vinter (mycket värre än på bilden nedan!) har inte gjort situationen bättre. Dessutom har fiberdragningen i socknen satt sina spår i markerna genom alla grävarbeten.

Huvudskälet till beslutet, som togs i december, var att det i år inte gick att ordna tillräckligt stora parkeringsytor, eftersom de tidigare markerna är uppodlade denna säsong. Och det behövs stora ytor, eftersom festivalen måste klara att ta emot upp mot 7000 besökare, som oftast kommer i bil.

Men vi tror att det finns möjligheter att lösa parkeringsfrågan till nästa år. Då är det 10 år sedan den första Äggröran anordnades, så håll ut till den 20 april 2019!

Som vi tidigare berättat för alla Äggrörans vänner tvingas festivalen göra ett uppehåll i år då det saknas parkeringsytor. Det var inget lätt beslut att ta. Men denna snörika vinter (mycket värre än på bilden nedan!) har inte gjort situationen bättre. Dessutom har fiberdragningen i socknen satt sina spår i markerna genom alla grävarbeten.

Huvudskälet till beslutet, som togs i december, var att det i år inte gick att ordna tillräckligt stora parkeringsytor, eftersom de tidigare markerna är uppodlade denna säsong. Och det behövs stora ytor, eftersom festivalen måste klara att ta emot upp mot 7000 besökare, som oftast kommer i bil.

Men vi tror att det finns möjligheter att lösa parkeringsfrågan till nästa år. Då är det 10 år sedan den första Äggröran anordnades, så håll ut till den 20 april 2019!
... Läs mermindre

8 månader sedan

Äggröran

Äggröran tvingas ta en paus 2018. Huvudskälet är att det i år saknas parkeringsplatser, eftersom de tidigare platserna denna säsong är uppodlade. Trots ett febrilt letande har vi inte kunnat hitta tillräckligt stora ersättningsytor – men vi tror samtidigt att vi hittat möjligheter att lösa parkeringsfrågan till 2019.

Om vi alla i Runsten vill fortsätta med Äggröran tror ledningsgruppen att det finns förutsättningar för en jubileums-Äggröra 2019 – då är det 10 år sedan vi ordnade den första Äggröran! Men vi i Äggrörans ledningsgrupp behöver förnyelse och ser gärna ett framtida samarbete mellan nya och gamla krafter.

Något påskaftonsfirande under rubriken Äggröran blir det alltså inte i Runsten 2018. Men du som vill se ett hejdundrande 10-årsjubileum 2019 - då infaller påskafton 20 april - bör redan nu ta en funderare vad som går att göra. För visst vill vi ha en levande landsbygd i Runsten!

Äggrörans ledningsgrupp 2017
... Läs mermindre

 

Kommentera på Facebook

Jag hoppas att ni kommer igen med nya krafter till 2019! Hälsningar från runstensbo i exil.

Hoppas oxå de ordnar sej. Man längtar ju till påsk o äggröran ju 😁💖

9 månader sedan

Äggröran

Kris i Äggröran!! Bemanning och parkering ställer till det. Äggrörans härliga arbetsgrupp tror att det finns förutsättningar för en Äggröra påskafton den 30 mars 2018, trots att det är svårt med parkeringar i år – men vi behöver bli fler!
Om vi inte får hjälp, särskilt med samordningen, (dvs delta i arbetet med att följa upp och samordna de olika aktiviteterna) och den övergripande ekonomin ( dvs i samarbete med arbetsgruppen göra en budget och se till att den följs - däremot inte fakturera och bokföra) , men också med musik, underhållning och barnverksamhet, så måste vi ställa in.
Du som vill att det ska bli en 10:e Äggröra och som har idéer, men framförallt tid under januari, februari och mars månad, hör av dig till någon i arbetsgruppen - se nedan - senast den 4 december. Den 5:e fattas beslut!
Susanne Forslund, susanne.forslund59@gmail.com, 073 540 41 92
Christer Svenson, christer@bjarby3.se, 0706 333 213
Annika Svenneheim, annika@runstensgard.se, 0708 562 200
Annika Åsman, annikaleif.asman@gmail.com, 0701 911 012
Tomas Zander, tomaz.zander@gmail.com, 0733 562 168
Christina Edler, christina@edler.se, 0708 232 339
... Läs mermindre

Visa fler inlägg