Publikrekord för Äggröran!

 Carl von Linné på återbesök i Runsten efter 270 år. Göran Wågesjö berättar om besöket och visar naturbilder.


Carl von Linné på återbesök i Runsten efter 270 år. Göran Wågesjö berättar om besöket och visar naturbilder.

Cirka 7 500 besökare, en ökning med 20 procent sedan förra året, konstaterade nöjda men trötta Äggledare på påskaftonens kväll. Bästa tänkbara förutsättningar med en sen påsk, perfekt väder och ett fullspäckat program med aktiviteter för alla åldrar orsakade en ny publikinvasion till Runsten.

Under hela dagen vandrade en strid ström av besökare längs  festivalgatan. Dagen inleddes och avslutades med konserter i Runstens kyrka: Chicken Maniacs och De Nykläckta respektive CajsaStina Åkerström – båda inför en absolut fullsatt kyrka.

Karnevalstågets vandringspris togs i år hem av Lopperstad på temat ”Räv söker höna”. Förutom små söta kycklingar, stolta tuppar, en flock vimsiga hönor och en bondmora syntes en idog jägare jagandes en listig räv, som fick fjädrarna att yra om hönsbakarna.

Det individuella priset gick till den lilla påskgumme-prinsessan Celina Nilsson, 4-årig sommarölänning.

Pressen testar Thuressons Ägg6:a

Det har varit pressvisning av en av Äggrörans nyheter för året: Thuressons Ägg6:a, ett lekfullt nöjesfält i Runstensformat. Ölandsbladet och Kalmar läns tidning var där och Vi Unga ställde upp med en hel hög duktiga lekledare.

– Thuressons Ägg6:a låter oss bete oss som yra höns och fullfjädrade, galna ägglekare, säger Staffan Thulin, som tillsammans med Lasse Edler funderat ut de olika momenten i Ägg6:an.

Spelplanen i de olika grenarna är 140 cm stora masonitägg och spelpjäserna är plastägg i naturlig storlek och i olika färg, bl a några svarta rötägg och några bländande guldägg.

Konsten är att få äggen att bete sig som man vill på de olika spelplanerna och det är oftast slumpen och inte skickligheten som avgör! Barn och vuxna har lika stora chanser att lyckas – eller misslyckas.

Här kan man utmana familj och vänner på 6-kamp. I mitten på nöjesfältet finns ett sekretariat, där man får ett protokoll så man kan föra poäng. Vid varje station finns barn och ungdomar från Vi Unga redo att förklara och hjälpa till.

Vid pressvisningen var den församlade öländska världspressen, Ölandsbladet och Klt, inte sena att utmana vandra. Det blev en hård fajt mellan Ragnhild Oxhagen och Anders Marell, som dock Anders tog hem. Det avslöjades senare att Anders tränat hårt i labyrintspel och därför förmodligen hade ett visst försprång – även om det var några år sedan senaste träningspasset.

I Ägg6:an ingår Äggskålen, Äggpacket, Ägghålen, Ägg-golfen, Ägglabyrinten och Äggfallet. Dessutom finns Ägghjulet och Stora Ägglabyrinten, som fristånde spel.

Välkommen att testa på påskafton – det lär bli ett uppskattat inslag på årets Äggröra!

En festival med mycket teater och musik

Mycket teater och musik för både barn och vuxna bjuds på årets Äggröra! Häjkån Bäjkån kommer, liksom John Leo Carter och showgruppen HIPS. I kyrkan konsertera FRUHM sedan Chicken Maniacs och De Nykläckta inlett dagen. Och så blir det trädgårdsteater!

Barnens favorit Häjkån Bäjkån, dvs Tomas Forssell, uppträder i skolans gymnastiksal kl 11.15 samt 13.00 och det är fri entré!

Häjkån Bäjkån är välkänd och älskad efter över 700 barnradioprogram, bland annat i den riksbekanta julkalendern ”Bäjkån och Bällman”.  Häjkån Bäjkån i barnradion blev ett populärt forum med såväl musik-program, teaterbaserad barnradio och undersökande journalistik för barn. Tomas Forssell fick 1998 Prix Nordica för bästa nordiska barnradioprogram med programmet ”Bäjkån i djurparken”.

I ett par trädgårdar längs festivalgatan blir det teater med Runstens Musikteatersällskap, som ger två nyskrivna kortpjäser om kända Runstensprofiler: Ölandskungen AP Danielsson samt spelmannen Karl-David Nilsson.

Medverkande är Olof och Yvonne Lolk samt Karl Eric Jacobsson respektive Tomas Sjögren och Kenneth Folkemark. Det är Runstens egen pjäsförfattare Kalle Jacobsson, som gjort det igen!

Omtyckta sång- och musikgruppen FRUHM återkommer på allmän begäran. I år blir det folkmusik från bl a Irland, Ryssland och Sverige, men även madrigaler och vårvisor.

FRUHM består av Patrik Arthursson (tenor och fiol), Patric Oscarsson (bas och trumma), Anna-Lena Seydlitz (alt, gitarr och trumma), Håkan Haraldsson (kontrabas) och Helén Olsson (sopran och dragspel). Anna-Lena är född och uppvuxen i S:a Bäck i Runsten och hette då Johansson.

Bokstäverna i FRUHM representerar de olika byar medlemmarna bor/bott i: F – Färjestaden och St. Frö, R – Runsten, U är för Utsocknes (!), H för Hulterstad och M för Mörbylånga.

Rungården blir i år musikcafé, och här uppträder showgruppen HIPS samt sångaren John Leo Carter.

HIPS består av Hannah Arkdal (född Rydberg), Ida Fransson och Petter Snive. Hannah är född och uppvuxen i Vanserum, Runsten.

Alla tre är musikalutbildade, Hannah bl a från Performing Arts School i Göteborg, där Petter och Ida f n går på balettakademien. De bjuder på en fartfylld show med sång och dans till välkända låtar, från Supremes och ABBA till dagens hits.

John Leo Carter, är den irländske sångaren och gitarristen som flyttade till Sättra och startade Yellow Box, där musiker och konstnärer ifrån många olika länder har möts och samarbetat. Han är som singer-songwriter väl etablerad.

Även längs festivalgatan blir det musik på olika håll. Bl a kommer Borgholms Dragspelsklubb och underhåller. Och som vanligt inramas dagen av två konserter i kyrkan: Chicken Maniacs och De Nykläckta kl 10 och CajsaStina Åkerström kl 16.30.

Chicken Maniacs består i år av Ellen Andersson, Jessica Svenneheim, Mikaela Åstrand, Lina Svensson, Johan Torstensson samt  Alfred och Oskar Fransson.  De Nykläckta är som vanligt elever från Runstens skola.

Äggröran 2011 närmar sig!

På påskafton 23 april bjuder Runsten åter på en festival fylld av aktiviteter för alla åldrar.

Dagen inleds traditionsenligt med att Chicken Maniacs och De Nykläckta bjuder på ”En galen musikstund” i kyrkan kl 10. Kl 16.30 blir det stor avslutningskonsert med CajsaStina Åkerström ackompanjerad av Nils-Petter Ankarblom, piano, och Backa Hans Eriksson, bas.

Däremellan blir det en dag fylld av både nyheter och favoriter i repris. Här är ett urval av allt som sker längs festivalgatan mellan kl 11 och 16.

OBS detta är inte det slutliga programmet – fler roliga saker tillkommer och ändringar kan förekomma!

 

Några av årets nyheter:

* Häjkån Bäjkån spelar barnteater i skolans gymnastiksal. Klättervägg, ”Minuten”- lekar, dart och mycket annat kul.

* Thuressons ägg6:a – ett lekfullt litet nöjesfält i Runstensformat! 6 galna ägglekar av aldrig tidigare skådat slag där man kan utmana varandra!

* Rungården blir musikcafé med uppträdande av showgruppen HIPS och sångaren John Leo Carter.

* Trädgårdsteater! Runstens Musik- och teatersällskap ger minipjäser om några kända profiler från socknen: Ölandskungen A P Danielsson och spelmannen Kalle-David.

* Visning av nya brandstationen liksom Kvarnföreningens bygghytta i gamla brandstationen.

* Utvidgat karnevalståg med chans för alla att vara med! Ansiktsmålning och klädutlåning på plats.

* Utställning av amerikanare.

 

Några favoriter i repris:

* Runstens gård har i samarbete med LRF Öppen gård med bl a fårvallning.

* Sång- och musikgruppen FRUHM uppträder i kyrkan, som också har guidade visningar.

* Loppis på flera ställen längs festivalgatan, den största på ny plats vid vägkorsningen mitt emot  församlingshemmet.

* Konstutställning i Församlingshemmet och vävutställning i Hantverkshuset.

* Boll- och ägglekar med RMIF, tuppmålning, ponnyridning m m

* ”Linné på östra Öland” och ”Fjärilsdans i Hasses trädgård”  – bildspelskåserier i skolan.

* Marknadstorg med lokalt hantverk och matprodukter.

* Spektakulära och lärorika brandtekniska demonstrationer.

 

Massor med god mat, bl a lammkorv, crêpes, pannkakor, pyttipanna med ägg, stekt strömming, varm korv, kaffe, smörgåsar och kanske t o m kroppkakor finns längs festivalgatan.

Traktortransporter går längs vägen, i år med fasta hållplatser.

Huvudsponsorer för Äggröran 2011 är Thuressons och Sparbanksstiftelsen. Till det kommer en fantastisk uppslutning av företagare/lantbrukare i Runsten!

Vill du hjälpa till med Äggöran? Tältresning, utsmyckning, funktionärer vid olika aktiviteter – många hjälpande händer behövs! Kontakta projektledaren Leif Rydberg, tel 070- 214 87 11.

Karnevalståget blir ännu större i år!

Alla Ölands byar har nu bjudits in för att utmana Runstens olika byalag i kampen om Äggrörans vandringspris för bästa lag eller grupp. Det är hembygdsföreningarna på ön som fått uppgiften att uppmuntra alla att delta. Nu gäller det alltså för Runstens byar att anstränga sig lite extra. Tänk om det fina vandringspriset skulle hamna någon annanstans…

Bjärbybadet på Facebook

Från och med idag 29/3 så är Rungården Bygdegården larmad med brandlarm och inbrottslarm. Så nu är det inte bara att vrida om en nyckel o kliva in.

Mvh
Affe
... Läs mermindre

RIKSTEATERN ÖLAND.
Nu kommer dem till Rungården Runsten den 2/3-18
Kl 18.30 med en föreställning.

Det Blir Bättre
Med Erik Winqvist och Erik Mjörnell

Biljetter finns att köpa på biblioteket i Runsten och Fyren i Färjestaden och på telefonnummer 0708 498305 Affe
Biljettpris 200 kr
Fika i pausen 
Alla är Välkomna

RIKSTEATERN ÖLAND.
Nu kommer dem till Rungården Runsten den 2/3-18
Kl 18.30 med en föreställning.

Det Blir Bättre
Med Erik Winqvist och Erik Mjörnell

Biljetter finns att köpa på biblioteket i Runsten och Fyren i Färjestaden och på telefonnummer 0708 498305 Affe
Biljettpris 200 kr
Fika i pausen
Alla är Välkomna
... Läs mermindre

 

Kommentera på Facebook

Föreställningen är INSTÄLLD, INSTÄLLD pga Dåligt väder. Flyttad till Ett nytt datum är utsatt till Söndagen den 11/3 kl 18:30 Välkomna

ÖLANDSREVY PRESENTERAR
2018
MED EN NYPA SALT.

Nu åker revyn runt på Ölands bygdegårdar och visa föreställningen.

Detta måste ses.
Boka biljetter och se revyn i Rungården Lördagen den 3/2 - 2018 kl : 18:30

Biljetter kan köpas redan nu 250 kr
Biljettförsäljningen på telenr: 0708 498305 Affe

Fika serveras.
Missa inta detta måste ses.
Hjärtligt välkomna

//Affe
... Läs mermindre

Bygdegårdsföreningens årsmöte den 18/2 -18
Plats: Rungården
Tid: 15:00
Förtäring efter mötet.
Alla är välkomna
//Ordf Affe
... Läs mermindre

Visa fler inlägg

Runstens Hembygdsf. på Facebook

4 månader sedan

Någon som känner denna boarder collie? Han är långhårig och verkar vara helt slut. Haltar.

Någon som känner denna boarder collie? Han är långhårig och verkar vara helt slut. Haltar. ... Läs mermindre

5 månader sedan

Runstens Hembygdsförening

... Läs mermindre

9 månader sedan

Runstens Hembygdsförening

Hjärtligt välkomna!
Måndagen den 20 november slår vi upp portarna till Runstens nya bibliotek! Vi har öppet kl 17-19 och invigningen är kl 18.
Det kommer bjudas på lättare tilltugg och aktiviteter för stora och små!
Hoppas vi ses!
...
Uppdatering: Nya biblioteket finns på andra våningen i Runstens skola. Över förskolan
Vänligen

Eva Forssell
Bibliotekarie, Borgholms kommun
eva.forssell@borgholm.se
tel: 0485-88071
... Läs mermindre

1 år sedan

Runstens Hembygdsförening

... Läs mermindre

Visa fler inlägg

Äggröran på Facebook

5 månader sedan

Äggröran
Som vi tidigare berättat för alla Äggrörans vänner tvingas festivalen göra ett uppehåll i år då det saknas parkeringsytor. Det var inget lätt beslut att ta. Men denna snörika vinter (mycket värre än på bilden nedan!) har inte gjort situationen bättre. Dessutom har fiberdragningen i socknen satt sina spår i markerna genom alla grävarbeten.

Huvudskälet till beslutet, som togs i december, var att det i år inte gick att ordna tillräckligt stora parkeringsytor, eftersom de tidigare markerna är uppodlade denna säsong. Och det behövs stora ytor, eftersom festivalen måste klara att ta emot upp mot 7000 besökare, som oftast kommer i bil.

Men vi tror att det finns möjligheter att lösa parkeringsfrågan till nästa år. Då är det 10 år sedan den första Äggröran anordnades, så håll ut till den 20 april 2019!

Som vi tidigare berättat för alla Äggrörans vänner tvingas festivalen göra ett uppehåll i år då det saknas parkeringsytor. Det var inget lätt beslut att ta. Men denna snörika vinter (mycket värre än på bilden nedan!) har inte gjort situationen bättre. Dessutom har fiberdragningen i socknen satt sina spår i markerna genom alla grävarbeten.

Huvudskälet till beslutet, som togs i december, var att det i år inte gick att ordna tillräckligt stora parkeringsytor, eftersom de tidigare markerna är uppodlade denna säsong. Och det behövs stora ytor, eftersom festivalen måste klara att ta emot upp mot 7000 besökare, som oftast kommer i bil.

Men vi tror att det finns möjligheter att lösa parkeringsfrågan till nästa år. Då är det 10 år sedan den första Äggröran anordnades, så håll ut till den 20 april 2019!
... Läs mermindre

8 månader sedan

Äggröran

Äggröran tvingas ta en paus 2018. Huvudskälet är att det i år saknas parkeringsplatser, eftersom de tidigare platserna denna säsong är uppodlade. Trots ett febrilt letande har vi inte kunnat hitta tillräckligt stora ersättningsytor – men vi tror samtidigt att vi hittat möjligheter att lösa parkeringsfrågan till 2019.

Om vi alla i Runsten vill fortsätta med Äggröran tror ledningsgruppen att det finns förutsättningar för en jubileums-Äggröra 2019 – då är det 10 år sedan vi ordnade den första Äggröran! Men vi i Äggrörans ledningsgrupp behöver förnyelse och ser gärna ett framtida samarbete mellan nya och gamla krafter.

Något påskaftonsfirande under rubriken Äggröran blir det alltså inte i Runsten 2018. Men du som vill se ett hejdundrande 10-årsjubileum 2019 - då infaller påskafton 20 april - bör redan nu ta en funderare vad som går att göra. För visst vill vi ha en levande landsbygd i Runsten!

Äggrörans ledningsgrupp 2017
... Läs mermindre

 

Kommentera på Facebook

Jag hoppas att ni kommer igen med nya krafter till 2019! Hälsningar från runstensbo i exil.

Hoppas oxå de ordnar sej. Man längtar ju till påsk o äggröran ju 😁💖

9 månader sedan

Äggröran

Kris i Äggröran!! Bemanning och parkering ställer till det. Äggrörans härliga arbetsgrupp tror att det finns förutsättningar för en Äggröra påskafton den 30 mars 2018, trots att det är svårt med parkeringar i år – men vi behöver bli fler!
Om vi inte får hjälp, särskilt med samordningen, (dvs delta i arbetet med att följa upp och samordna de olika aktiviteterna) och den övergripande ekonomin ( dvs i samarbete med arbetsgruppen göra en budget och se till att den följs - däremot inte fakturera och bokföra) , men också med musik, underhållning och barnverksamhet, så måste vi ställa in.
Du som vill att det ska bli en 10:e Äggröra och som har idéer, men framförallt tid under januari, februari och mars månad, hör av dig till någon i arbetsgruppen - se nedan - senast den 4 december. Den 5:e fattas beslut!
Susanne Forslund, susanne.forslund59@gmail.com, 073 540 41 92
Christer Svenson, christer@bjarby3.se, 0706 333 213
Annika Svenneheim, annika@runstensgard.se, 0708 562 200
Annika Åsman, annikaleif.asman@gmail.com, 0701 911 012
Tomas Zander, tomaz.zander@gmail.com, 0733 562 168
Christina Edler, christina@edler.se, 0708 232 339
... Läs mermindre

Visa fler inlägg